Aura keskus ja Anne saun on avatud, ajutiselt jäävad suletuks saastunud dušid

Eili Arula
, ajakirjanik
Copy
Aura veekeskus jääb avatus, suletuks jäävad vaid osad duširuumid.
Aura veekeskus jääb avatus, suletuks jäävad vaid osad duširuumid. Foto: Kristjan Teedema

Täna kohtusid Tartu linnavalitsuse, Aura keskuse, Anne sauna, terviseameti, Tartu Veevärgi ja Tartu ülikooli esindajad, et selgitada Legionella bakteri leviku tagamaid.

Eile saabunud analüüsitulemustes ületas Legionella bakteri kogus piirnormi neljas Aura keskuse esimese korruse dušis ja kahes Anne sauna dušis. Pärast tulemuste saabumist suleti ennetavalt kõik Aura keskuse esimese korruse pesuruumid, sest need kuuluvad samasse torustikusüsteemi. Samuti suleti eile õhtuks Anne sauna dušid.

Bakteri üleliigse koguse täpset põhjust ei ole veel teada, kuid mõlemad asutused tegelevad aktiivselt selle välja selgitamisega. Kõik Tartu veevärgi torudest võetud proovid on olnud negatiivsed ja linna vesi on kasutamiseks ohutu. Kõikidel juhtudel on positiivne proov olnud seotud konkreetse asutusega ning erinevate juhtumite vahel ei ole seost.

Tartu linnapea Urmas Klaas ütles, et Aura keskus ja Anne saun on kiirelt ja kohaselt reageerinud võimalikule ohule ja võtnud kasutusele meetmed olukorra lahendamiseks. «Mõlemad asutused tegutsevad edasi ja pole põhjust arvata, et nende külastamine oleks ohtlik. Samuti kinnitab Tartu Veevärk, et linna vesi on kasutamiseks ohutu.»

Pärast esimese Legionella juhtumi avastamist V Spas kontrollis terviseamet ka teisi Tartu sarnaseid asutusi. Tegu on ennetavate meetmetega, et tagada teenuste ohutus. Praegu ei ole põhjust arvata, et Tartus oleks olukord erinev ülejäänud Eestist. Positiivsete proovide hulk on ilmselt seotud suure analüüside hulgaga. «On selge, et bakterite hulk ei tohi ületada piirnormi ning kui see on ületatud, tuleb võtta kasutusele vastavad meetmed, mida Aura veekeskus ja Anne saun ka teevad,» sõnas linnapea Urmas Klaas.

Aura keskuses vahetatakse välja kõik dušiotsikud ning esimese korruse veesüsteemile tehakse näiteks klooritamist ning kuumašokki. Kuuma vee boileri temperatuur on normikohane. Aura keskus on endiselt külastajatele avatud, kuid pesta saab teise korruse pesuruumides. Sealt terviseameti võetud proovid on negatiivsed.

Anne saunas vahetatakse samuti välja dušiotsikud ning puhastatakse torustik. Anne saun on avatud, suletud on kaks dušši.

Ajutiselt suletud pesuruumid avatakse esimesel võimalusel, kui tagatud on teenuse ohutus.

Legionella bakter levib veepiiskade või vee sattumisel hingamisteedesse, see ei levi inimeselt inimesele ega joogivee kaudu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles