Klaveripäeval esineb Tartu ülikooli valges saalis pianist Alexander Motovilov

Aime Jõgi
, ajakirjanik
Copy
Alexander Motovilov
Alexander Motovilov Foto: Erakogu foto

Rahvusvahelise klaveripäeva mõte on tutvustada muusikasõpradele äsja loodud klaverimuusikat tervest maailmast. Pilli klahvide arvu järgi langeb selle tähistamine aasta 88. päevale ehk enamasti 19. märtsile.

Tartu ülikooli muuseumi valges saaliski leiab pühapäeva õhtul aset muusikaüritus, kus pianist ja helilooja Alexander Motovilov ning keelpillitrio kutsuvad publikut ennast kuulama.

Alexander Motovilov alustas sooloklaverimuusika väljaandmist 2019. aastal. Pandeemia ajal jäi ta aga ilma töökohast teatris ning siis otsustas ta proovida, kuidas oleks klaveriloomingut jagada Spotify ja Apple Musicu kaudu. Tema esimene väljaantud lugu pälvis nendes veebimuusikateenustes üle kaheksa miljoni esituse. Praeguseks on tema muusikat kuulatud üle 35 miljoni korra ja umbes  kuue miljonit inimese poolt üle maailma.

Alexander Motovilov
Alexander Motovilov Foto: Erakogu foto

Alexander Motovilov sündis muusikute perre, muusikat on ta teinud alates neljandast eluaastast. Muusikakooli lõpetas viiuli ja klaveri erialal, muusikakolledžis valis klaveri, aga Tšaikovski-nimelise Moskva konservatooriumi on ta lõpetanud juba heliloojana.

Nüüdse kontserdi eel jõudis Motovilov anda intervjuu väljaandele Vestnik Tartu. Seal ta kirjeldab, kuidas teda seniajani väga inspireerisid voogedastuse edu ja kõik need head arvustused. Just see tagasiside andis talle kindlusetunde, et ta looming võib meeldida rohkematele inimestele.

Nüüd on ta elevil, et näha sel pühapäeval Tartu ülikooli muuseumi valgesse saali kogunevate inimeste reaktsiooni. Klaveripäev on suurepärane võimalus kohtuda publikuga, leiab ta.

Pealegi on Tartu eriline linn, mis on talle ja ta perele pärast Venemaalt lahkumist väga armsaks saanud. «Enne seda elasime naise ja pojaga Moskvas. Viimastel aastatel meile seal asetleidev sugugi ei meeldinud,» ütles ta intervjuus Vestnik Tartule. «Moskva on raske linn, närvilise elutempo ja suure hulga negatiivsusega. Planeerisime sealt ärakolimist pikka aega. Kui 2021. aastal kutsuti mu naine Vanemuise teatrisse tööle, tulime juba mõnuga Tartusse. Õhustiku erinevus on hämmastav. Me ei suuda senini lõpuni uskuda, kui mõnusalt, mugavalt ja rahulikult on üldse võimalik elada!»

Klaveripäevakontserdi eel on proovid käinud kaks kuud. Keelpillitrio muusikud, kes kaasa teevad, on kõik pärit Vanemuise teatri orkestrist. Seal mängib Alexandri naine Daria ja tema lähimad kolleegid, kelleks on viiuldaja Anna Samsonova ja tšellist Enno Lepnurm. Anna Samsonova kanda on olnud suur osa eesseisva ürituse korraldustööst.

Kui proove alustati, kartis Alexander Motovilov, et äkki teistele muusikutele midagi ta loomingu puhul ei sobi. «Aga mul oli väga hea meel näha, kui siiralt neile kõik meeldis ja kuidas nad mind toetasid.»

Alexander Motovilovi palasid on muide kasutatud juba filmides, teleseriaalides ja teatrilavastustes. Tartus ei ole ta oma heliloomingut publiku ees aga varem esitanud.

Tema kontsert leiab aset  19. märtsil kell 19 Tartu ülikooli muuseumi valges saalis ning kaasa teevad Anna Samsonova viiulil, Daria Motovilova vioolal ja Enno Lepnurm tšellol.

Alexander Motovilov.
Alexander Motovilov. Foto: Erakogu foto
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles