Aura keskusest ja Anne saunast leiti Legionella bakterit

Eili Arula
, ajakirjanik
Copy
Aura veekeskuses käib praegu ka parasjagu remont ning juurdeehitus.
Aura veekeskuses käib praegu ka parasjagu remont ning juurdeehitus. Foto: Postimees / SILLE ANNUK

Terviseamet leidis korduskontrolli käigus kõikidest Aura keskuse esimese korruse dušidest Legionella pneumophila bakterit. Lisaks osutusid positiivseks ka Anne sauna kahest dušist võetud proovid.

Aura keskuses viibivad kliendid suunatakse pesema teise korruse duširuumidesse. Teise korruse kasutamises piiranguid ei ole, kuid keskuse võimaliku sulgemise kohta tehakse otsus lähiajal. Anne saunas suletakse bakterit sisaldanud dušid.

Tartu linnapea Urmas Klaas kutsus homme hommikuks kokku koosoleku, et saada olukorrast täpsem ülevaade ning kavandada edasine tegev. Koosolekule on kutsustud ka Aura keskuse, Anne sauna, terviseameti ja Tartu Veevärgi esindajad.

Klientidel, kes on kahe nädala jooksul käinud Aura keskuses või Anne saunas, palutakse oma tervist jälgida ja legionelloosile viitavate haigusnähtude korral pöörduda perearsti poole.

Eelmisel nädalal ilmnes, et Aura veekeskuse duširuumis ühest dušiotsikust leiti lubatust suurem kogu Legionella baktereid. Samamoodi leiti Legionella baktereid ka üleelmisel nädalal V Spast. Kui V Spa tuli pärast proovide ilmsikstulekut sulgeda, siis Aura veekeskus sai jätkata tööd, kuna dušše oli võimalik kasutusest välja arvata ning duššide torustik oli ülejäänud veesüsteemidest eraldatud.

Terviseameti kommunikatsioonijuht Imre Kaas selgitas nädala alguses, et terviseamet on võtnud proove Tartus ja Tallinnas, kuid laiaulatuslikku veekvaliteedi analüüsi ei ole plaanis, sest eelkõige kerkib Legionella sisalduse määramise vajadus olukorras, kus inimene on haigestunud ja sümptomid viitavad legionelloosile. Kui diagnoos leiab kinnitust, minnakse epidemioloogilise uuringu käigus kontrollima veesõlmi, millega patsient kokku puutus.

Praegu on tuvastatud vaid üks legionelloosi juhtum, mida võib seostada spaaskäiguga, kuid varasemast laiemat haigestumust ei ole tuvastatud. Niisiis ei ole tegemist kolde ega laiaulatusliku bakteri levikuga ja tervet inimest Legionella bakter ei ohusta.

Üldjuhul hoiavad vee- ja saunakeskused Legionella vohamist kontrolli all, täites lihtsaid soovitusi, mida terviseamet on neile jaganud. Need soovitused puudutavad eelkõige regulaarset torustike läbivoolutamist. Kui neid reegleid järgitakse, ei jõua bakter paljuneda inimesele ohtliku tasemeni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles