Järgmine Eestis toodetud sauna ja pesumaja kompleks viiakse Ukraina rindele

Tartu Postimees
Copy
Eelmine Eesti saun Ukraina sõduritele saadeti teele möödunud aasta lõpus.
Eelmine Eesti saun Ukraina sõduritele saadeti teele möödunud aasta lõpus. Foto: Vahur Laiapea

Homme hommikul saadab MTÜ Saunad Ukrainasse Tartust Ukraina poole teele juba teise rindeüksustele ehitatud mobiilse sauna- ja pesumaja kompleksi. Kompleks suudab ühes päevas pakkuda sauna ja pesemise võimalust 50–60 võitlejale ning puhtaks pesta 50 vormikomplekti.

Projekt sai alguse eelmise aasta sügisel ja tulenes vajadusest leevendada talve saabudes karme rindeolusid. Sama oluline kui end pesta ja soojendada on võitlejatele võimalus end saunalaval pingest vabastada ja kogeda inimlikku puhkehetke.

Esimene kompleks saadeti Karpatska Sitš nimelisele üksusele 2022 detsembri lõpus. Eesmärk on Ukraina armeele valmistada kümme kompleksi, mis kokku suudaks igas kuus teenindada vähemalt 5000 võitlejat.

Iga uus saun-pesumaja valmib koostöös konkreetse pataljoniga, et arvesse võtta üksuse reaalseid vajadusi. Homme teele asuva saunakompleksi saab Krimmi tatarlaste vabatahtlikest võitlejatest koosnev pataljon. Nende soovil koosneb see kahest üksteise külge haagitavast konteinerist, mida transpordib üks sõiduk. See teeb võimalikuks üksuse kiirema reageerimise ja efektiivsema ümberpaiknemise.

Iga kompleksi tehnilise lahenduse eest vastutab projekti üks eestvedajatest Huum OÜ, kelle üleskutsel on algatusega liitunud mitmed Eesti saunatootjad. Konteinerisse mahutatud saunamaja on valmis ehitanud OÜ Saunasell.

Saunakomplekside rindele viimise idee algatasid kaitseliidu Toompea malevkond, MTÜ Slava Ukraini ja Huum OÜ. Nüüdseks on sellest välja kasvanud iseseisev MTÜ Saunad Ukrainasse.

Homme teele asuv kompleks on kavas pataljonile üle anda 20. märtsil Kiievi lähistel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles