Ratastel mustlaslaager pani politseid kutsuma

Martin Pau
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ford Galaxy mahtuniversaalil on puruks sõidetud nii eesmine kui tagumine põrkeraud ja sisse muljutud vasakpoolne tagauks.
Ford Galaxy mahtuniversaalil on puruks sõidetud nii eesmine kui tagumine põrkeraud ja sisse muljutud vasakpoolne tagauks. Foto: Martin Pau

Lüheldane mees lömmi sõidetud Ford Galaxy kõrval astub märtsipäikesele appi, sulatades lund Tartus otse Pikk 52 kortermaja akende all. Alakeha kergendatud, istub ta autosse, mille kõrvalistmel magab keegi tähnilise teki all.

«See on väga jälk,» leiab Pikk 52 elanik Johannes Rahe. «Nad ju mitte ainult ei kuse auto ümber! Võib-olla on kojamees täna auto ümbert koristamas käinud, aga seal põõsaste juures on lausa sitalomp!»

Ford Galaxy on seisnud öiti ning enamasti ka päeviti Pikas tänavas juba umbes kuu. Märtsi alguses Rahe kannatus aga katkes ning ta läks ratastel magamistoa asukatega rääkima.

Ropp sõim ja rusikaga vehkimine ei jätnud aga mehele kahtlust, et palumise peale ei veere Ford kuhugi. Ta kutsus politsei.

«Politsei käskis neil ära minna ja korraks nad läksidki, aga olid varsti tagasi,» räägib Rahe. «Ma ei tea, mis nendega teha.»

Lömmis auto liikluses

Mitu Pikk 52 elanikku ei taha ajalehes oma nime näha, kuid tunnistavad, et kui jätta kõrvale isikliku hügieeni puudujäägid, käitub Fordi-rahvas üsna ontlikult. Nad ei tülita ega hirmuta naabreid, ka öörahust peavad kinni.
Noormees esimeselt korruselt teab kindlalt väita, et autoelanikud on mustlased ning seotud Pikk 52 ees lömitava Pikk 50 puumaja mustlaste suguseltsiga.

«Minu meelest elab neid seal majas mitukümmend, ilmselt ei mahu kõik lihtsalt majja ära,» leiab ta seletuse autos ööbimisele. «Neil, kes autos elavad, on kolm väikest ja kaks suuremat last. Lapsed siiberdavad ja lärmavad siin alalõpmata ringi.»

Noormees lisab, et hiljuti tehti kellelgi kõrvalmajast auto bensiinipaak tühjaks. «Ei, seda ma ei saa väita, et mustlased seda tegid,» täiendab ta kohe.

Pikk 52 elanik Erika Müller kinnitab, et teda mustlaste eluviis kuigivõrd ei morjenda. Nad pole teda tülitanud ega hirmutanud.

«Kui meil jäi üle vana mööbel, pakkusime neile ja nad olid väga tänulikud,» meenutab Müller hoopis üht südant soojendanud episoodi.

Kuigi Pikk 52 elanike kinnitusel tarvitatakse Ford Galaxyt päeviti ka ringisõitmiseks, lubab masina välimus selle legaalsuses kahelda. Mahtuniversaalil on puruks sõidetud nii eesmine kui tagumine põrkeraud ning tagaluugi plekil roostetavad muljumisjäljed. Lisaks on lohku rammitud juhipoolse külje tagauks.

«Minge küsige sotsiaalosakonnast, miks me siin oleme,» kamandab hõreda esihammaste reaga tõmmu mees reporterit ega taha kuuldagi, et kõrvalmaja elanikke häirib tema avalik urineerimine. «Lastekaitse teab seda. Politsei ka teab. Kõik teavad. Minul ei ole selle maja inimestega midagi. Minge sotsiaalosakonda. Uurige sealt, kui tahate elu uurida!»

Tartu Postimehe reporteri põgus kohtumine oli vahetult enne esmaspäeva südapäeva. Eile samal ajal oli Galaxy Pikast tänavast kadunud.

Lõuna politseiprefektuurile on kaevatud autoasukate peale kahel korral: 28. veebruaril ja 1. märtsil.

Politsei pressiesindaja Agu Lalli sõnul käis politseipatrull kohal, kuid nõueterikkumisi ei tuvastanud. «Kui see sõiduk liiklust oluliselt ei takista ning märk parkimist ei keela, siis pole alust auto teisaldamiseks või parkimise pärast menetluse alustamiseks,» selgitas Lall. «Politsei on rääkinud ka korteriühistu esindajaga, kes on kaalunud vastavate liiklusmärkide väljapanekut.»

Ford Galaxy omanik on politseile teada. Teda on tänavu trahvitud kolmel korral: kehtiva ülevaatuse puudumise, aegunud kindlustuse ning sõitjate veo ja turvavarustuse kasutamise nõuete rikkumise eest.

Linn otsib peavarju

Tartu linnavalitsuse lastekaitseteenistuse juhataja Sirli Peterson ütles, et Pika tänava elanikke häiriva mustlaspere olukord ja probleemid on linna sotsiaal- ja lastekaitsespetsialistidele teada ning perele on osutatud laste eest hoolitsemisel sotsiaalnõustamist ja abi.

«Perekonna lapsed on paigutatud Tartu laste turvakodusse, kus neile on tagatud ööpäevaringne teenus,» kinnitas Peterson. «Sotsiaaltöötajad on algatanud menetluse eluasemeteenuse saamiseks. Eluasemeteenus on tervele perele pakutav teenus, et lapsed saaksid olla koos oma vanematega. Romad on väga kokkuhoidvad.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles