R, 8.12.2023

PILDID ⟩ Selline hakkab välja nägema uus Lähte ühisgümnaasium

Kristofer Seema
, reporter
Copy

Lähte ühisgümnaasiumi uue hoone projekti esitlemine toimub 17. märtsil kell 14 praeguses Lähte koolimajas.

Projekteerimise leping maksumusega 409 000 eurot sõlmiti 3. detsembril 2021, seda finantseeriti valla eelarvest. Maja ehituseks ootab vald aga struktuurivahendite meemete avanemist, sest ainult valla eelarve toel ei ole võimalik projekti realiseerida.

Senine Lähte kooli B-korpus ja praegused garderoobi ning muud ruumid lammutatakse, põhjaliku rekonstrueerimise läbib klassitsistlik peahoone (A-korpus), millega seotakse uus hooneosa.

Vallavanem Jarno Laur avab Lähte ühisgümnaasiumi uue hoone projekti tagamaid: «Lõpusirgel on Kauss Arhitektuuri arhitektidega järjekordne koostöö, mille tulemusena peaks tekkima väga nüüdisaegne õpikeskkond Lähte gümnasistidele ja kolmanda kooliastme õpilastele. Pean oluliseks ka seda, et Lähtel tekivad oma ruumid muusikakoolile, mis kindlasti viib ka huvihariduse uuele tasemele. Midagi uut on blackbox-tüüpi ruum ja mõnelegi kultuurimajalegi silmad ette tegev koolimaja aatrium. Saame uue koolimajaga tegelikult ka kogukonna ja kultuuritegemise ruumid.»

«Väliala lahendus on tihe ja detailirohke, pakkudes võimalusi eri vanuses lastele nii õuesõppeks kui liikumiseks ja mängimiseks. Luuakse juurde mänguväljakualasid, õuesõppe klass ja muud õuetegevust võimaldavaid kvaliteetseid väliruumi alasid. Lahendatakse ära ka jalgrataste parkimise võimalused hoone lähiümbruses ja vabastatakse kooliõu autodest. Koolimaja juurde saab edaspidi teenindav transport ja invatransport, muu liiklus/parkimine viiakse koolihoonest kaugemale. Koolimaja ette tekib avar väljakuruum erinevate õuesündmuste/aktuste korraldamiseks. Olemasoleva kõrghaljastuse osa säilitatakse nii palju, kui ehitustegevus seda võimaldab,» kommenteeris vallaarhitekt Egle Nõmmoja.

«Oleme jälle liikunud sammukese edasi Lähte kooli õpilaste ja õpetajate unistuste täitumise suunas, valminud on koolihoone projekt. Lisaks kaasaegsetele sisetingimustele vanas majas lisandub uus õppekorpus, mis sisaldab terve rea uusi õppeklasse suurt avatud aatriumiga aulat ning sööklat. Täituvad õpilaste unistused lifti ja isikliku kapi kujul, rääkimata õpilasesinduse ruumidest ja vaikuse tubadest. Õpetajad saavad puhkeruumi.  Kooli välisruum muutub autovabaks ja võimaldab mitmekesist liikumist. Loodame, et ehitust ei pea väga kaua ootama,» oli kooli direktor Üllar Loks optimistlik.

Lähte ühisgümnaasiumi uue hoone projekt valmis osaühingute Kauss Arhitektuur ja Projekt O2 (projektijuht Lauri Naaber) koostöös. Hoone arhitektuurilahenduse autorid on arhitektid Kristiina Aasvee ja Allan Pilter. Väliala lahenduse on loonud maastikuarhitektid Terje Ong ja Elina Õunsaar (OÜ Tajuruum).

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles