Tõnu Runnel: teeks nii, et kitsale kõnniteele enam oma autot ei peata (1)

Tõnu Runnel
, ettevõtja
Copy
Tõnu Runnel
Tõnu Runnel Foto: Mana Kaasik

Teeks nii, et kitsale kõnniteele enam oma autot ei peata, parkimisest rääkimata. Ei, ma ei palu sul, hea niigi rasket elu elav kuller, et kõnniksid, klaver seljas, 500 meetrit jala või ostaksid kastiratta.

Palju lihtsamat asja palun: peatu sõiduteel. Just tegin seda. Parkimise keelualal, kus aga peatuda tohib. Läksin kohvikust kaupa peale võtma. Tulin tagasi, sõitsin edasi. Jah, ma tean, et seda võib tõlgendada parkimisena, sest läksin auto juurest ju eemale. Kullerid lähevad ka. Ja siis mõtlevad, et rikuvad küll seadust, aga teevad seda viisakalt, jättes kaasliiklejatele ruumi.

Tegelikult pole autodele üldjuhul vaja lisaruumi jätta. Sõiduteel on kaks rada, millest paneksid ühe korraks kinni. Kõnniteele parkides blokeeriksid selle aga kõige nõrgemate liiklejate jaoks täielikult.

Kui juba seadust rikkuda, siis riku nii, et sellest vähem kahju sünnib. Jäta auto sõiduteele. Teised juhid saavad seni ühe sõidureaga enamasti hakkama. Autorooli lastakse koolitatud spetsialistid. Nad oskavad liigelda. Saavad hakkama. Kõnniteedel liigub aga igasuguseid inimesi ja seadeldisi, need võivad hätta jääda, kui peavad sõiduteed mööda ümber su auto või bussi minema. Üle hangede koperdama. Kaubikunurga tagant liiklust mõõtma.

Kardad, et närvis juhid hakkavad sind sõimama? Võibolla hakkavad. Rikud ju seadust. Aga enamik saab aru ja hakkama. Jah, kõnniteele on lihtsam jätta, sest laps rattaga ja naine käruga ei röögi ega lase signaali. Aga sa ei ole ju see mees, kes nõrgemaid kotib, kuna tugevamaid kardab.

Olgu. Igal pool ei saa nii teha. Siis käid 500 meetrit jala. Ei saa seekord? Olgu, peatu siis kõnniteel. Mis seal ikka. Ma ju ei tea ega pea ka silmas kõiki juhtumeid. Aga kui saab teisiti, siis jäta kõnnitee vabaks. Muud ma ei palugi. Proovi juba järgmisel korral, kui seaduse rikkumise kihk peale tuleb.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles