Siiri Laidla: valimised lihtinimese seisukohast

Siiri Laidla
, kirjanik
Copy
Siiri Laidla
Siiri Laidla Foto: Margus Ansu

Kõigepealt tuleks muidugi täpsustada, kes on lihtinimene. Kas see, kes end ise lihtinimeseks peab, või see, keda lihtinimeseks peetakse?

Kui öeldakse rahvas, siis sisaldab see määratlus ju iga inimest. Ja iga inimene on omakorda väga keerulise sisekosmosega indiviid. Mõni on küll peast lihtne, mõni eelistabki elust lihtsamini läbi libiseda. Mõni on lihtsalt lihtsameelne, kes usub kõike, mida talle räägitakse. Enamik elab, nagu oskab, peaasi, et oleks tööd ja palka, saaks pere toidetud ja lapsed koolitatud, vahel natuke ka elust rõõmu tunda. Neil üsna ükskõik, mis partei võimule saab. Kõik nad lubavad ju elu paremaks muuta.

Eksisteerib ka inimesi, kes kutsetöös või loomingus on üliandekad, kuid keda poliitika põrmugi ei huvita. Maailmas toimuvad kataklüsmid võivad samas nende loomingule suuna ja inspiratsiooni anda. Nii on sündinud kuulsad sümfooniad, monumentaalsed ehitised, kunstiteosed, romaanid, mis mõjutavad meie mõtteviisi ja arusaamisi ajast aega. Nende teoste loojad elasid omas ajas, neilgi tuli argipäevaga silmitsi seista ja ühiskonnas toimuvaga kuidagi suhestuda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles