GALERII ⟩ A. Le Coqi naabriks kerkiv spordihoone sai nurgakivi

Kristofer Seema
, reporter
Copy

Tartus Väike-Anne kanali ääres leidis täna aset ajalooline hetk, kui aadressile Ihaste tee 9 kerkivale spordihallile paigaldati korraga nii nurgakivi kui ka toodi alla sarikapärg.

Uus spordihoone kerkib linnale kuuluva A. Le Coqi spordihoone kõrvale kinnistule, kuhu linnavalitsus kavandas algul hoopis ujulat.

Nagu nimi NET spordihall ütleb, on tegemist spordihoonega, kus esiplaanil võrguga seotud sportmängud. Oma koha leiavad 12 sulgpalli- ja kuus rannavolleväljakut, samuti saab harrastada rannatennist ja -jalgpalli ning täiesti uue reketialana Tartus padelit. Muu hulgas tulevad halli ka 15 meetri kõrgune ronimissein, jõu- ja rühmatreeningute saalid ning lasteala.

Spordihoone valmimine on kavandatud 1. septembriks.

Turul nõudlus on, aga võimalusi pole

Nurgakivi panekul astusid kõnedega üles Tartu linnapea Urmas Klaas, projekti eestvedaja ja suurrahastaja ettevõtja Vallot Mangus, sulgpallitreener Mart Siliksaar, arhitektibüroo Kamp Arhitektid ning ehitusettevõtte Rand & Tuulberg esindajad. Rõõmsat meelolu lõid Airi Liiva laululapsed, kes esitasid kaks muusikapala.

Projekti eestvedaja, betoonelemente tootva osaühingu TMB Element nõukogu esimees Vallot Mangus oli enda sõnul pikalt otsinud võimalust oma raha kuhugi toredasse projekti investeerida.

«Ettevõtjana on siiamaani olnud ainult mul firma TMB ja sellega seonduv. Selle kõrvalt pole andnud midagi mõelda ega teha. Suures plaanis, kui sai oma firmat müüdud 2019. aastal, siis tekkis võimalus siia ja sinna investeerida. Ühe mõtte tõigi Mart Siliksaar, et teeme spordihalli,» avas ettevõtja investeeringu tagamaid.

Peale sulgpallimängijate saavad septembrist uues spordihallis käima hakata ka rannajalgpalli, rannatennise, padeli ja ronimisspordi harrastajad.

«Neid alasid, mis sulgpallile lisandusid, polnud enne võimalust Tartus harrastada. Nii kord on, et kui turul nõudlus on ja midagi pole, siis tuleb mõelda, kuidas seda muuta,» sõnas Mangus.

Ettevõtja tunnistas, et investeering sai tehtud ajal, kui maailmas oli majanduslik seis täiesti teistsugune. «Sellel ajal tundus majanduslikult kõik nii ilus. Praegu on finantseerimisteema kõige keerulisem. Jällegi, praeguse inflatsiooni valguses mõne aasta pärast ei tundu see investeering enam nii suurena,» ütles projekti eestvedaja.

Unistus sai tõeks

Mart Siliksaar meenutas, et 50 aastat tagasi oli terves Tartus kõigest üks sulgpalliväljak. Kuigi ajapikku on siia piirkonda hulganisti väljakuid juurde loodud, on vaba treeningupinda siiani keeruline leida.

«Täna on eriline päev, kus saame tõdeda, et unistused saavad tõeks. Minu suurim unistus on olnud juba palju aastaid spetsiaalselt sulgpalli harrastamiseks mõeldud spordihoone. Sulgpallureid tuleb järjest juurde ja uute väljakute järle on suur nõudlus olnud juba väga pikalt,» rääkis Siliksaar.

Eesti sulgpallilegendi sõnul on uus spordihoone hädavajalik, et Tartu sulgpall saaks jõuda järgmisele tasemele.

«Aastate jooksul on meie sportlased Eestit väärikalt esindanud maailma tiitlivõistlustel, sealhulgas neljal olümpial. Tartust on kujunenud Eesti sulgpallipealinn. Kuna järgmisel aastal on Tartu Euroopa kultuuripealinn, siis ei ole ka patt unistada, et kunagi on Tartu ka Euroopa sulgpallipealinn,» rääkis Tartu suurima sulgpalliklubi Triiton juht.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles