Ligi 3000 häält kogunud Peeter Ernits peab kohast riigikogus suu puhtaks pühkima (9)

Eili Arula
, ajakirjanik
Copy
Peeter Ernits riigikogu ees.
Peeter Ernits riigikogu ees. Foto: Pilt videost

Jõgeva- ja Tartumaal Kert Kingo järel EKRE nimekirjas teise tulemuse teinud kogenud poliitik Peeter Ernits kogus ligi 3000 häält, kuid sellest ei piisanud riigikokku pääsemiseks. Samas saab koha parlamendis mitu EKRE liiget, kes kogusid Ernitsast mitu korda vähem hääli.

Peeter Ernits sai Jõgeva- ja Tartumaal 2934 häält ning saavutas Kert Kingo järel ses ringkonnas erakonna teise tulemuse, aga jääb ikkagi joone alla.

Samal ajal näiteks Lääne-Virumaal kandideerinud Evelin Poolamets sai kompensatsioonimandaadi abil riigikogu koha vaid 968 häälega ning samuti EKRE kandidaat Arvo Aller kogus Ida-Virumaal 815 häält, kuid kompensatsioonimandaat aitas temagi Toompeale.

Sarnase olukorra elas üle endine EKRE liige Indrek Särg, kes kogus eelmistel riigikogu valimistel Tartu linnas 2223 häält, kuid pidi alla vanduma Ruuben Kaalepile, kes kogus 566 häält ning sai koha riigikogus tänu kompensatsioonimandaadile.

Peeter Ernits tunnistas, et riigikogust eemale jäämine teeb tal meele mõruks. «Riigikogu on rituaalne koht, kulub hulk aega, et sealsest tööst aru saada, paljud olulised asjad jäävad nüüd mul tegemata,» sõnas Ernits.

Valimistulemustest rääkides näeb ta riigikogust kõrvale jäämises eelkõige süüd Reformierakonnal. Tema hinnangul käivitas Reformierakond valimiste eel EKRE mustamiseks infooperatsiooni. «See oli ikka erakordselt räige,» sõnas Ernits.

Kuid miks ei võidelnud Ernits omale kätte paremat kohta EKRE üldnimekirjas? «Koht üldnimekirjas sõltus neist, kes koosolekule kohale tulid, mõned minu toetajad läksid tol korral põdrajahti, paar tükki läks jõhvikale,» meenutas Ernits erakonna üldnimekirja koostamise koosolekut.

Ernits pole veel otsustanud, mida ta nüüd edasi hakkab tegema. «Elus on palju muudki peale poliitika, minus on veel ajakirjaniku verd, vait ma jääda ei kavatse,» lausus ta. «Aga tegemist on muudki, raamatuid saab kirjutada, maalida, võibolla hakkan õpetajaks, võibolla lähen üldse Eestist minema ja varsti on kevad saabumas, see on ikka meeldinud,» rääkis ta.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles