Tartu Bigbank kaitses kodupubliku ees põnevuslahingus Balti liiga tšempioni tiitlit

Kristofer Seema
, reporter
Copy
Tartu Bigbank krooniti Balti liiga meistriks oma klubi ajaloos viiendat korda.
Tartu Bigbank krooniti Balti liiga meistriks oma klubi ajaloos viiendat korda. Foto: Tartu PM/Scanpix Baltics

Tartu Bigbank alistas meeste võrkpalli Balti liiga finaalis täna RTU/Robežsardze/Jūrmala 3:2 (18:25, 25:22, 20:25, 25:20, 22:20) ja krooniti teist hooaega järjest Balti liiga tšempioniks.

Lisaks rohketele Bigbanki fännidele toetasid tartlasi finaalturniiril neljanda koha saavutanud Pärnu poolehoidjad.

Konarlik algus

Vaatamata lakkamatule trummipõrinale olid tiitlikaitsjad kohe mängu algusest peale tagaajaja rollis. Mängu ei saadud mitte kuidagi käima: hädas oldi servi vastuvõtuga ja eksimuste toel sai RTU kätte turvalise eduseisu. Geimi keskpaigaks oli kodumeeskond taga koguni viie silmaga – 11:16.

Kuigi tartlased suutsid kahe võimsa blokipunktiga seisul 17:21 avavaatusse põnevust tuua, võitsid lätlased esimese geimi suhteliselt kerge vaevaga 25:18.

Esimeses geimis oli Tartu vastuvõtuprotsent kõigest 47, RTU-l 54.

Taha jäädi ka teises geimis. Tehniliseks pausiks juhtisid külalised 8:6. Esimest korda pääsesid tartlased ette seisul 15:14. Punkt punkti mäng käis geimi lõpuni, kui tartlased lõpuks oma mängumootori piisavalt tööle said. Teine geim kodumeeskonnale 25:22.

Lätlaste raudne vastupanu

Põhiturniiril neljanda kohaga lõpetanud RTU tugev vastupanu jätkus kolmandas geimis. Ei aidanud ka see, et Tartu peatreener Alar Rikberg meeste peale kurja häält tegi, sest favoriidikoormast priid lätlased juhtisid tehniliseks pausiks 8:7 ja geimi keskpaigaks 15:11.

Tartlastel õnnestus sarnaselt esimese geimiga vahetult enne kolmanda vaatuse lõppu ärgata ning vähendada vahe kahele punktile. Kuid sellest jäi väheks ja külalised võitsid kolmanda geimi 25:20.

Neljas geim oli mängus esimene, kus tartlased juhtohjad enda kätte haarasid: kõigepealt juhiti 6:3 ja tehnilisele pausile mindi 8:5 eduseisus. Lätlased näitasid taas hambaid ja viigistasid seisul 9:9. Rikberg polnud rahul Tartu sidemängija Markkus Keele tegutsemisega, mistõttu tõi ta väljakule Ronald Järve.

Vahetus töötas, sest geimi keskpaigas juhiti juba viie silmaga, 17:12. Kuigi geimi lõpus hakkasid tartlased veidi rabistama, suudeti kindlustada neljanda vaatuse võit 25:20 ning viia kohtumine otsustavasse geimi.

Otsustav geim

Balti liiga tiitli saatuse otsustanud viies geim kulges punkt punkti mängus seisuni 5:7, pärast seda võttis peatreener Rikberg aja maha. Seisu suutis uuesti 8:8 viigistada Timo Lõhmuse serviäss. Pärast seda eksis kõigepealt Lõhmus ise servil ja RTU vastas ässaga.

Seisul 11:12 tundus, et Lõhmuse ründelöök jäi RTU poolel maha, kuid kohtunikud nägid asja teisiti ja punkt läks uuesti mängimisele. Mart Naaberi serviviga andis külalistele esimese matšpalli seisul 12:14, mida nad realiseerida ei suutnud. Matej Šmidl päästis blokist auti löögiga ka teise matšpalli ning mäng oligi 14:14 tasa.

Geimi lõpuosas toimunut on raske sõnadesse panna. Tartlased päästsid ära kokku kuus matšpalli ja suutsid lõpuks oma neljandal matšpallil võita viimase geimi 22:20 ning kogu mängu 3:2. Nii tõid tartlased teist aastat järjest Balti liiga tiitli koju.

Peatreeneri kommentaar

Tartu Bigbanki peatreener Alar Rikberg oma karjääris nii väsitavat mängu ei mäleta. «Balti liiga lõppes täpselt nii nagu ta algas – avamäng Selveriga äraütlemata võimas lahing – üles-alla, kordamööda võidetud geimid ja 2:3 kaotus. Nüüd oleme natuke paremaks saanud ja saime 3:2 võidu,» sõnas Rikberg.

Peatreener ütles, et kuigi nende mängus oli Balti liiga hooaja jooksul kõikumisi oli neil alati keegi, kellele loota. «Kui üks kukub ära, tuleb keegi teine. Eile oli meil Timo Lõhmus miinustes ja suures hädas. Täna oli selgelt Šmidlist alguses puudus ja siis oli Timo see, kes meid elus hoidis rasketel hetkedel. Suur erinevus oli ka sidemängija vahetus – Ronald Järve tõste sobis täna Šmidlile paremini.»

Statistika

Finaalturniiri parimaks mängijaks valitud Lõhmuse arvele kogunes lõpuks 25 punkti (+8) nagu ka Matej Šmidli (+10) kontole, Tamur Viidalepp lisas 11 silma (+6) ja Mart Naaber tõi 10 punkti (+8). Tartu vastuvõtt oli 62 ja rünnak 48%, blokist saadi 12 silma ja servil löödi 5 ässa ning eksiti 24 pallingul.

RTU kõige edukamaks kerkis 21 punktiga (+8) Matiss Gabdulins. Läti klubi vastuvõtt oli 44%, rünnak 46%, blokiga teeniti 11 punkti ja servil 9 silma (19 viga).

Edukas hooaeg

Tartu edenes finaali võrdlemisi kergelt, olles esimeses poolfinaalis 3:0 (25:14, 25:19, 28:26) üle Pärnu võrkpalliklubist. RTU/Robežsardze/Jūrmala alistas teises poolfinaalis omakorda 3:1 (25:19, 25:16, 23:25, 25:20) Ezerzeme/DU.

Põhiturniiril kohtusid Tartu Bigbank ja RTU/Robežsardze/Jūrmala omavahel kaks korda ning mõlemad kohtumised kaldusid tartlaste kasuks. Mullu oktoobris võideti 3:0 (25:16, 29:27, 25:18) ja jaanuaris samuti 3:0 (25:23, 25:18, 25:22).

Bigbankil on tänavusest hooajast juba üks trofee ette näidata, kui detsembri lõpuks toiminud Aadu Luukase Eesti karikavõistluste finaalis alistati Selver/TalTech.

Finaalturniiri parimad mängijad

MVP Timo Lõhmus

Parim diagonaalründaja Matej Šmidl

Parim sidemängija Dmitrijs Špakovs

Parim nurgaründaja Roberts Klavinš

Parim nurgaründaja Armands Rokjans

Parim temporündaja Olegs Klopovs

Parim temporündaja Jörgen Vanamõisa

Parim libero Rait Rikberg

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles