Eesti keelde tulid teiste taimede hulgas häbipostipuu ja kärbsekleebik

Raimu Hanson
, ajakirjanik
Copy
Harilik kärbsekleebis (Roridula gorgonias).
Harilik kärbsekleebis (Roridula gorgonias). Foto: Tony Rebelo / Wikimedia Commons

Taimenimede komisjon jõudis äsjasel koosolekul lõpule rohkete Tartu ülikooli botaanikaaia ja teistegi nimesoovide läbitöötamisega. Komisjoni esimees Toomas Kukk avaldas suhtlusmeedias mõned uued liikide ja perekondade nimed, mille hulgas on näiteks kärbsekleebik ja häbipostipuu ehk täpsemalt harilik kärbsekleebik (Roridula gorgonias) ja lääne-häbipostipuu (Turpinia occidentalis).

Toomas Kukk avaldas arvamust, et võib-olla oli oma mõju auväärsel Eesti looduseuurijate seltsi saalil või pigem oli soov kuhjunud nimestikega valmis saada, nii et komisjoni liikmetel oli kodutöö hästi tehtud ja koosoleku töö oli tulemuslik. Kõik on üksikasjalikult näha taimenimede andmebaasis (taimenimed.ut.ee).

Eestikeelse nime saanute hulgas on neid, kelle perekonnanimi on eesti keeles ammu olemas. Sellised on näiteks mustpea-senna (Senna didymobotrya), merilõvi-lipphernes (Oxytropis todomoshiriensis), piimvalge iiris (Iris lactea), palvepeperoomia (Peperomia dolabriformis), vennas-võipätakas (Pinguicula agnata), kuradi-maavits (Solanum linnaeanum, syn. S. sodomeum) ja tõrre-palisandripuu (Dalbergia ecastaphyllum).

Seekord ristis komisjon ka hulga uusi perekondi koos liikidega või ka ilma. Nende hulgas on näiteks veider käänikkäpp (Gongora truncata), kobru-värikäpp (Oncidium sotoanum), lõgiskäpp (Pholidota), Groby tibakäpp (Specklinia grobyi), tulbi-harpulipuu (Harpullia pendula), pusa-härjapuu (Sloanea dentata), hambune petupuu (Doliocarpus dentatus), pikalehine vulinapuu (Chimarrhis cymosa), harilik kärbsekleebik (Roridula gorgonias) ja lääne-häbipostipuu (Turpinia occidentalis).

Taimenimede komisjoni järgmine koosolek on tõenäoliselt aprillis.

Lääne-häbipostipuu (Turpinia occidentalis).
Lääne-häbipostipuu (Turpinia occidentalis). Foto: Plantnet.org
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles