tARTu pood on nüüd hakkide päralt

Liisa Salekešina
Copy
Nimevahetus on tänavalt näha.
Nimevahetus on tänavalt näha. Foto: Raimu Hanson

Aparaaditehases tegutsev tARTu pood muutub Haki galeriiks. Avanäitusena esitletakse valges saalis Toomas Kuusingu loomingut, mille seast võib leida ka «Tartu kodutud hakid», näha saab Signe Kivi Tartu-teemalist kleiti, kus on samuti koha leidnud Tartu hakid.

«Nimemuutuse taga on vajadus uuendada galerii kontseptsiooni,» selgitasid galerii käivitajad Kaili Kask ja Raul Oreškin. «Oleme kolme tegutsemisaastaga tARTust välja kasvanud ning galeriis esitletavate kunstnike valik on väljunud Tartu piiridest,» lisab Haki galerist Silja Truus.

Uue galerii nime valikul jääb Tartuga seos alles. Tartu hakke on oma loomingusse põiminud lisaks kujutavale kunstile mitmed kirjamehed. Oskar Luts ja Mehis Heinsaar on hakiparve kirjeldanud kui tartulikku nähtust. Hando Runnel, Indrek Hirv ja Jaan Kaplinski on põiminud Tartu hakid oma luulesse. Mika Keränen on tituleerinud Tartu lausa hakipealinnaks. Hakid on andnud põhjust meediaartikliteks ning vähemalt üheks Tartus tehtud ülelinnaliseks eksperimendiks.

Haki galerii avanäitusel on Toomas Kuusing kujutanud teemasid, mis tulenevad nii linna- kui ka maaelust, kunstielust, seltskonnast, muusikast ja meediast ehk kõigest ümbritsevast.

Neist teemadest inspireeritud teosed jutustavad erinevaid lugusid. Kokkuvõttes moodustub neist nüüdisfolkloor, kus reaalsus põimub kollektiivse alateadvuse pettekujutelmade ja sürreaalsusega.

Toomas Kuusing, «Tartu kodutud hakid», 45 x 55 cm, linoollõige, 2020.
Toomas Kuusing, «Tartu kodutud hakid», 45 x 55 cm, linoollõige, 2020. Foto: repro

Toomas Kuusing (s 1976 Meremäel) on lõpetanud 2005. aastal Eesti kunstiakadeemia vabade kunstide eriala. 2001. aastast kuulub ta kunstirühmitusse Non Grata. 2002. aastast on ta osalenud ühisnäitustel ning esinenud isikunäitustega Eestis, Saksamaal, Prantsusmaal, Inglismaal, USAs, Tšiilis, Austraalias ja Lõuna-Koreas.

Toomas Kuusingu graafikanäitus «Harilikud maailmad» jääb avatuks 22. aprillini.

Haki galerii on avatud K–R kell 12–18 ja L kell 12–16.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles