Valimiskomisjoni esimees: kahtlusteta on Tartus ülekaalus e-hääled

Jüri Saar
, arvamustoimetaja
Copy
Tartu linna valimiskomisjoni esimees Jüri Mölder.
Tartu linna valimiskomisjoni esimees Jüri Mölder. Foto: Margus Ansu

Täna õhtuks on valimisotsuse teinud üle poole Tartu valijaist, näitab senine osavõtt. Lisaks saab nüüd juba kindlalt väita, et suurem osa valijaid valib e-hääletuse teel, ütles Tartu linna valimiskomisjoni esimees Jüri Mölder.

Mölder ütles, et kui eile õhtuks oli Tartus antud 19 213 e-häält, siis varasema kogemuse põhjal jätab väga suur hulk valijaid hääletamise viimasteks tundideks ja täna võib lisanduda ennustuse järgi veel 5000 e-häält. E-hääletamine lõpeb täna kell 20.

Jaoskonnas oli eile õhtuks hääletamas käinud 11 074 Tartu valijat. Viimane avaldatud seis Tartu kohta ütleb kell 15, et hääletanud on 47,5 protsenti tartlastest (see ei kajasta tänaseid e-hääli), mis on praegu riigi kõrgeim näit. Näiteks Jõgevamaa aktiivsus on 44,3 ja Tartumaa aktiivsus 36,2.

Riigis kokku on täna kell 15.30 pabersedeliga hääletanuid 131 118 ja e-hääletanuid 280 686.

Mölder märkis, et Tartu osavõtunumbrid ületavad kohalike valimiste sama päeva seisu, ent siis oli valijaid nimekirjades 9400 võrra rohkem. Ta lisas, et Tartu eripära on olnudki, et valimispäevaks on hääletajaid järjest vähem. Iga korraga on see trend süvenenud, et hääletatakse enne valimispäeva.

«See on seotud sellega, et oleme suutnud hääletamisruumid valida asukohtadesse, mis jäävad inimeste käiguteedele, lihtne on valik teha eelhääletamise perioodil,» ütles ta.

Kohalike valimiste aegu anti valimispäeval Tartu valimisjaoskondades umbes 9500 häält, Möldri ennustuse järgi on homme see arv väiksem. Valimistulemuste kokkulugemisega võib Tartus aga ikkagi minna pikalt, näiteks on Eedeni jaoskonnas tõenäoliselt vaja lugeda umbes 5000 hääletussedelit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles