Bluusikitarrist Andres Roots annab enne täispika plaadi esitlemist kontserte Berliinis

Raimu Hanson
, ajakirjanik
Copy
Kitarrist Andres Roots.
Kitarrist Andres Roots. Foto: Siim Neerut

Reedel ilmus Bandcampis ja kodumaisel voogedastusplatvormil Fairmus kuulajate ette Andres Rootsi plaat «Vol. 12», mis jõuab 10. märtsil CD kujul plaadipoodidesse. See on Tartu slaidkitarristi esimene täispikk stuudioalbum pärast 2018. aasta plaati «Breakfast in September». Roots ise mängis reedel Pärnu bluusifestivalil The Blue Icicle.

Andres Rootsi andmeil võttis CD «Vol. 12» kõik 14 kitarripala aastail 2019–2022 üles Jaan Tamm, kes sajandi esimesel kümnendil salvestas ka peaaegu kõik Rootsi toonase bändi Bullfrog Browni stuudioplaadid.

Plaadi «Vol. 12» kaanekujunduse on teinud Siret Roots.
Plaadi «Vol. 12» kaanekujunduse on teinud Siret Roots. Foto: Repro

Värske üllitise miksis Asko-Romé Altsoo, kes on 2009. aastast viimase lihvi andnud kõigile Rootsi plaatidele. Ümbrise kaane kujundas muusiku abikaasa Siret Roots, kes on tema helikandjate visuaalse poole eest hoolitsenud juba 21 aastat. Kõik nimetatud on tartlased.

Ümbrisel kasutatud kontserdifotod tegid Haapsalu kultuurikeskuses Malle-Liisa Raigla, Viru folgil Leif Laaksonen ja Helsingi klubis Tenho Risto Vuorimies. Roots märkis, et Vuorimies sai 1970. aastatel tuntuks Soome plaadifirma Love Records põhifotograafi ja -kujundajana ning tema töödest kuulsaim on mitu korda Soome kõigi aegade parimaks plaadikaaneks valitud Hurriganesi «Roadrunner» aastast 1974.

Plaadi «Vol. 12» lugudest on kaks («Waiting Around» ja «Birdsong Thing») elektrilised ja pärinevad 2019. aastal avaldatud seitsmetolliselt vinüülilt «Waiting Around». Need ilmuvad nüüd esimest korda CD-l.

Akustilistest lugudest kaks («Starbuck Theme» ja «Western of the Month») salvestati 1Teatri mullusele suvelavastusele «Vihmameister», mida etendatakse Ohtu mõisa teatritallis ka sel suvel. Kolmas lavastuse jaoks mõeldud pala («Hawk’s Out with His Axe») leidis «Vol. 12» sessioonides uue kuju.

Uuel plaadil leidub veel kuus tunamullusel promo-EP-l «Afternoon» kõlanud instrumentaallugu. Roots meenutas, et poodidesse see CD toona ei jõudnudki, küll aga käis ära nii Suurbritannia kui ka Prantsusmaa raadiote bluusisaadetes enim mängitud lugude edetabelis.

«Virtuoosselt akustilist kitarri käsitsev Andres Roots teeb aasta-aastalt järjest stiilsemat muusikat. Aga ärge muretsege, sest endiselt on tegu bluusiga!» kirjutas «Afternooni» kohta ajakirjas Blues News legendaarne soome muusik ja kriitik Honey Aaltonen (1960–2022).

«Vol. 12» esitlused on 16., 17. ja 18. märtsil Tartus, Tallinnas ja Põlvas, kus teeb kaasa ka Soome suupillimängija ja kitarrist Jantso Jokelin. Kultuuriministeeriumi teatel annab bluusikitarrist Andres Roots algaval nädalal kolm kontserti Berliinis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles