Raadi sõjaväelinnakus algas nõukogudeaegse jääkreostuse likvideerimine

Tartu Postimees
Copy
Raadil käib naftareostuse likvideerimine pinnast koorimata, ent selleks tuleb puurida arvukalt auke.
Raadil käib naftareostuse likvideerimine pinnast koorimata, ent selleks tuleb puurida arvukalt auke. Foto: Hanna Heinnurm

Jääkreostusala asub Tartu linnas Raadi asumis osaliselt riigikaitsemaal ja osaliselt Tartu linna maadel ning puhastamine käib uudse meetodiga, pinnast välja kaevamata.

Raadi lennuvälja jääkreostuse uuringuga aastal 1995 tuvastati endise sõjaväelennuvälja autobaasi alalt pinnasereostus, kuid seni teadmata olnud reostusala tuli ilmsiks 2020. ja 2021. aastal tehtud lisauuringutega, selgitas riigi kaitseinvesteeringute keskuse lõuna portfellijuht Mart Salusaar. Pinnas on saastunud naftasaadustega üle tööstusmaa piirnormi. Nüüd alustatu aitab kaasa edasisele pinnase ja põhjavee looduslikule puhastumisele.

Maapinda paigutatakse omavahel ühendatud elektroodid, millega luuakse pinnases elektrokineetiline väli. Selle abil tõhustatakse bioremediatsiooni ja saasteainete oksüdeerimist pinnases ja põhjavees.
Maapinda paigutatakse omavahel ühendatud elektroodid, millega luuakse pinnases elektrokineetiline väli. Selle abil tõhustatakse bioremediatsiooni ja saasteainete oksüdeerimist pinnases ja põhjavees. Foto: Hanna Heinnurm

Riigi kaitseinvesteeringute keskus koos Tartu linnavalitsusega on alustanud jääkreostuse likvideerimist uudse tehnoloogia abil ja seda tööd rahastab keskkonnainvesteeringute keskus keskkonnaprogrammi veemajanduse programmist. 

Uudne Ekogridi tehnoloogia näeb ette, et maapinda paigutatakse omavahel ühendatud elektroodid, millega luuakse pinnases elektrokineetiline väli. Selle abil tõhustatakse bioremediatsiooni ja saasteainete oksüdeerimist pinnases ja põhjavees.

«Ootame põnevusega puhastusprotsessi ja selle jälgimist,» lisas Salusaar.

Jääkreostuse likvideerimine võtab aega neli kuni kaheksa kuud ning on võrreldes pinnase eemaldamisega aeganõudvam. Ent see võimaldab jääkreostusala ohutustada pinnase suuremahulise väljakaevamise ja tagasitäiteta.

Töö teevad Maves OÜ ja EKOGRID OY. Lepingu kogumaksumus on ligi 240 000 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles