GALERII JA VIDEO Linnakodanik Jaan Muna lahkumisel helisesid kellukesed

Raimu Hanson
, ajakirjanik
Copy

Pauluse kirikus saadeti viimsele teekonnale Tartu linnakodanik Jaan Muna (30. IV 1942 – 28. II 2023), kes suri veebruari viimasel päeval Maarjamõisa haiglas. Kirst oli altari ees, kadunuke kandis musta kuue all valget särki ja lõua all tumesinist valgete väikeste täppidega kikilipsu.

Kui Pauluse koguduse õpetaja Kristjan Luhamets esitas lühikokkuvõtte Jaan Muna elust ja tegevusest, meenutas ta muu hulgas kadunukese kommet rahvakogunemistel tähtsatel puhkudel sõna võtta ja kellukest helistada. Kui ta aga õnnistas linnakodanikku puusärgis, helistas piiskop Joel Luhamets kolme tervikuks ühendatud missakella, mida ta varem ei ole ärasaatmisel teinud. Seesama helin täiendas kirstu väljakandmisel Heino Elleri «Kodumaist viisi», mida esitas orelil Anna Humal.

Muudki muusikat kõlas kirikus linnakodaniku leinatalitusel. Lisaks kolmele koraalile, mille eestlaulja oli Kristjan Luhamets, sai Jaan Muna osa trompetist Lauri Kalviku ja Anna Humala lõpule jõudvast proovist. Kui kirstu kirikusse kanti, oli kahel muusikul harjutamisel Johann Sebastian Bachi «Aaria» ja Giulio Caccini «Ave Maria».

Kui kirikusse hakkasid kogunema Jaan Muna viimsele teekonnale saatjad, oli kirstu juurde juba asetatud kaks suurt valgetest lilledest pärga. Ühel neist oli lint, millel kiri ütles, et leinatakse venda, teisel aga, et leinatakse onu.

Enne Kristjan Luhametsa astumist altari ja kirstu juurde mängis veerand tundi orelilugusid Anna Humal. Leinatalitusel oli lisaks kiriklikule võimule (Joel Luhamets) esindatud ka täidesaatev riigivõim (haridus- ja teadusminister Tõnis Lukas) ning seadusandlik riigivõim (riigikogu liige Toomas Jürgenstein).

Pauluse kirikust ärasaatmisele järgneb Jaan Muna tuhastamine Tartu krematooriumis. Seejärel saab linnakodanik viimse puhkepaiga kiriku kolumbaariumis nõnda, nagu ta ise oli soovinud.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Copy
Tagasi üles