Teatri aastaauhindade nominentide hulgas leidub ka vanemuislasi

Raimu Hanson
, ajakirjanik
Copy
Ragne Pekarev on Agrado osas lavastuses «Kõik minu emast».
Ragne Pekarev on Agrado osas lavastuses «Kõik minu emast». Foto: Maris Savik / Vanemuine

Eesti teatri auhindade nominentide hulgas 2022. aasta loomingu või pikaajalise silmapaistva töö eest on ka seekord vanemuislasi.

Hannes Kaljujärv mängib Gremiot (vasakul esimene) lavastuses «Tõrksa taltsutus».
Hannes Kaljujärv mängib Gremiot (vasakul esimene) lavastuses «Tõrksa taltsutus». Foto: Maris Savik / Vanemuine

Meeskõrvalosatäitja auhinna võib saada Hannes Kaljujärv (Gremio «Tõrksa taltsutuses»), naiskõrvalosatäitja auhinna Ragne Pekarev (Agrado lavastuses «Kõik minu emast») ja balletiauhinna Yukiko Yanagi (Flora, Tulilind «Tulilinnus» ja Lumekuninganna «Pähklipurejas»).

Lavastust ettevalmistava töötaja auhinna saamiseks on nomineeritud Ain Austa. Ta on Vanemuise kunstnik-butafoor, kes on hoidnud ja arendanud dekoratsioonimaali traditsiooni ning säilitanud Vanemuises töötanud teatrikunstnike kavandeid ja tööjooniseid.

Muusikaauhinna nominentide hulgas on Koit Soasepp (Jürka osatäitmine Ardo Ran Varrese ooperis «Põrgupõhja uus Vanapagan», Vanemuine) ning Lalli osatäitmine Veljo Tormise ja Rasmus Puuri ooperis «Lalli ehk Mere keskel on mees», Tallinna Filharmoonia), aga samuti Mati Turi (Tristani osatäitmine Richard Wagneri ooperis «Tristan ja Isolde», Vanemuine, ning mõni teine osatäitmine mujal).

Nominentide hulgas on ka Tartu Uue Teatri loovjuht Ivar Põllu, kes võib saada algupärase dramaturgia auhinna («Serafima + Bogdan», Vahur Afanasjevi samanimelise romaani dramatiseering).

Sõnalavastuste muusikalise kujunduse ja originaalmuusika auhinna võib saada Ardo Ran Varres (muusikaline kujundus lavastusele «Ukuaru», Emajõe Suveteater).

Tartlastele võiks rõõmu pakkuda seegi teadmine, et Heili Lindepuu juhtimisel põhiliselt Tartus tegutsev teater Ilieh tõi mullu vaatajate ette mängulise ja lapsi kaasava tantsulavastuse «Siis-siin-seal». Selle autorid, lavastajad, koreograafid ja tantsijad Kalli Pikas ja Raho Aadla on võimalikud Salme Reegi nimelise lasteteatri auhinna saajad.

Laureaadid kuulutatakse välja rahvusvahelisel teatripäeval, 27. märtsil Narva Vabal Laval. Eesti teatri auhindu annavad välja Eesti kultuurkapitali näitekunsti sihtkapital ja Eesti teatriliit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles