Lõppes korporandi 99-aastane karistus

Raimu Hanson
, ajakirjanik
Copy
Korporatsioon Revelia asutajaliige Artur Luik (keskel värviteklis) ümbritsetuna rebastest 1922. aasta maikuus.
Korporatsioon Revelia asutajaliige Artur Luik (keskel värviteklis) ümbritsetuna rebastest 1922. aasta maikuus. Foto: Eesti Filmiarhiiv

Selle nädala esmaspäevaga sai viimaks kantud Tartu korporandile, Revelia asutajaliikmele Artur Luigele 99 aastaks määratud rukk ehk suhtluskeeld. Korporantlikus maailmas ei ole seda tüüpi karistus midagi võõrast, kuid erakordseks teeb selle ajaline kestus.

«Esiteks on nõnda pikk tähtaeg harukordne. Teiseks on nii karistuse määrajad kui saaja selleks ajaks surnud ning hea, kui asi üldse kellelgi meeles on,» selgitas ruktoonus Luige jälgi ajanud Jaan Väljaots, korp! Revelia vilistlane. «Revelial oli seda raske unustada, sest rukitu oli üks korporatsiooni asutajaist, kelle kesksest rollist organisatsiooni sünni juures ei saa mööda vaadata.»

Väljaotsa sõnul andis Artur Luige allumatus ja mässumeel olulise tõuke asutada pärast Vabadussõda uus üliõpilasorganisatsioon, mis nagu asutajad ise selle sõnastasid, «võimaldaks ajale vastavaid vabamaid traditsioone, isiku individuaalset arenemist, sisendaks tugevat kodaniku riiklustunnet ja arendaks püsivat töötahet nii teaduslikul, seltskondlikul kui ka ühiskondlikul põllul».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles