Jüri Kõre: Lihtsam tee hooldekodusse

, sotsiaalteadlane
Copy
Jüri Kõre
Jüri Kõre Foto: Arvo Meeks

Kümmekond aastat tagasi käivitati Brüsselis hoolekande vaatenurgast võimas kampaania. Deinstitutsionaliseerimine. Vaimult ja elutarkuse mõttes nõrgematele ja asutuste seinte vahele surutud ühiskonnaliikmetele teispool neid seinu elamise ja olemise võimaluste loomine. Selle kampaania raames on Eestissegi voolanud miljoneid eurosid Euroopa maksumaksja raha.

Nüüd on käes aeg astuda järgmine samm. Kulisside taga käib juba mõnda aega pikaajalise hoolduse reformi järgmise etapi ettevalmistus. Üsna värskes, 2022. aastast pärinevas Brüsseli dokumendis «Euroopa hooldusstrateegia. Õigusloome eelne süntees» on tõdetud, et pikaajalises hoolduses juurutavad riigid sarnaseid strateegiaid. «Kohalikul tasandil on eesmärk säilitada nii palju, kui saab, hooldatavate iseseisvust, korraldada hooldust kodus ja kogukonnas ning vajadusel hooldekodudes ja õendushaiglates. Riiklikul tasandil juurutatakse digitaalseid lahendusi ning kombinatsioone hooldus- ja eluasemeteenustest.»

Kuigi seoses hooldusreformiga räägitakse pisut ka uuendustest, koduhooldusest, teenusmajadest jms, on rõhuasetus ööpäev läbi hooldusel. Hooldekodudel. Et rääkida asjast nii, nagu see on, tuleks esmalt klaarida loosunglik lubadus «Hooldekodu koht keskmise pensioni eest».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles