Samuti juhib Dontšenko tähelepanu sellele, et haigusesse nakatutakse bakterit sisaldavate mikroskoopiliste veepiiskade sissehingamisel. «Haigus haarab peamiselt inimese hingamisteid, nakatumine on võimalik vaid veepiiskade sissehingamisel, vee allaneelamine või joomine ei põhjusta haigestumist,» selgitas ta. Haigust diagnoositakse kliiniliste sümptomite ja laboratoorsete uuringute alusel. Haigestumise risk on suurem mõnda kroonilist haigust põdevatel inimestel, suitsetajatel ja eakatel.
Oluline on vältida Legionella paljunemist veevarustussüsteemides. Külmaveesüsteemis peab olema tagatud vee temperatuur alla +20°C ja kuumaveesüsteemis +55–60 °C. Tähtis on veevärgi süsteemide korrashoid ja korrapärane kontrollimine: tuleb vältida torustikes vee seiskumist, neid regulaarselt mehaaniliselt puhastada ja läbivoolutada ning puhastada ja desinfitseerida segisti- ja dušiotsikud.
«Kõige lihtsam viis bakterist vabanemiseks on tõsta temperatuur vähemalt kuuekümne kraadini, aga kuna tulemus oli ülikõrge, soovitasime lisaks teha kloorišoki. See tähendab tavapärasest tugevama kontsentratsiooniga klooripesu,» ütles Luht. Ta lisas, et samuti tuleb hoolitseda selle eest, et katlakivi saaks eemaldatud.
Luhti andmeil elab Legionella pneumophila vaid teatud temperatuuridel ehk kui temperatuur on alla 20 kraadi, siis see hävineb. Energiakriisi tõttu on see hakanud rohkem levima, sest sarnaselt spaadega on inimesed ka oma majapidamistes veeboilerite temperatuuri vähendanud. «Nii tuleb ka näiteks siis, kui minnakse reisile ja selleks ajaks lülitatakse kodus boiler välja, taas vett kasutama hakates veenduda, et see on saanud piisavalt soojeneda,» märkis ta.
Kui asutusest avastatakse Legionella bakter, teeb terviseamet üldjuhul järgmised ettepanekud:
Teha veesüsteemide läbipesu vähemalt 60 °C veega ja termiline dekontaminatsioon («termiline šokk») vähemalt 5 minutit temperatuuril 71–77 °C.
Teha korduvad kontrolluuringud järgmisel päeval pärast läbipesu ja 2–4 nädalat hiljem.
Edaspidi vältida vee seiskumist torustikes, teostada regulaarselt torustike mehaanilist puhastamist.
Kui tegemist on majutusasutusega ja tube ei kasutata 2–3 päeva või enam, tuleb enne tubade kasutamist teostada veesüsteemide läbivool.
Hoida külma vee temperatuur alla 20 °C ja sooja vee temperatuur 55–60 °C tasemel.
Allikas: terviseamet