Linn tahab alustada Supilinna tiigi korrastamist

Tartu Postimees
Copy
Supilinna tiigi korrastamine võib alata sel aastal.
Supilinna tiigi korrastamine võib alata sel aastal. Foto: Kristjan Teedema

Linnavalitsus saatis volikogule eelnõu, millega taotleb luba riigihanke korraldamiseks, et puhastada Supilinna tiik.

Linn soovib korrastada Supilinna tiigi ja säilitada sealse elurikkuse. Tiik on sobiv elupaik kahepaiksetele, sealhulgas looduskaitsealustele liikidele rohukonnale ja tiigikonnale. Emajõe lähistel asuv ligi 2,5 hektari suurune tiik on kavas puhastada settest ja liigselt vohavast taimestikust. Eelmisel aastal koostas osaühing Kobras Supilinna tiigi settest puhastamise projekti, mille põhjal on eemaldatava sette maht ligi 15 250 kuupmeetrit.

Projekteerimisega samal ajal hinnati Supilinna tiigi puhastamise keskkonnamõju, selle käigus kaaluti kahte lahendust. Tiigi puhastamise projekti aluseks valiti lahendus, mille puhul eemaldatakse tiigist sete koos seal kasvava taimestikuga kogu veepiiri ulatuses. Tiik jääb madalaveeliseks, kahepaiksetele sobivaks elupaigaks.

«Supilinna tiigi puhastamine toetab linna rohevõrgustiku toimimist ning tiigi ümbruse eesmärgipärast kasutamist puhke- ja vaba aja veetmise alana,» ütles abilinnapea Raimond Tamm. «Puhastatud tiik aitab luua lisaväärtust nii Tähtvere spordipargile kui ka kogu ümbruskonnale. Lisaks peab ainulaadne tiik olema bioloogilise mitmekesisuse ja elurikkuse tagamiseks kahepaiksetele võimalikult sobiv elukeskkond.»

Tulenevalt keskkonnamõju hindamise soovitustest on tööd planeeritud sügistalvisele ajale. Tiigi puhastamise põhilised etapid on raadamine, veetaseme alandamine, ajutiste juurdepääsuteede rajamine, tiigi puhastamine settest, sette transport, kraavi puhastamine ja truubi asendamine, ajutiste teede likvideerimine ja heakorratööd.

Veetaseme alandamist on kavas alustada tänavu septembri alguses, enne kui kahepaiksed on tiiki talvituma läinud. Tööd tuleb lõpetada (sealhulgas veetase taastada) hiljemalt märtsiks, kuna aprillis algab tiigis kahepaiksete sigimisaeg.

Supilinna tiigi puhastamine toimub LIFE21-NAT-EE-urbanLIFEcirclese projekti «Tartu rohering: Kogukondade kaasamine igaühe looduskaitse võtetega, et toetada linnade elurikkust, parandada ökosüsteemi pakutavaid hüvesid ja luua terviklik rohealade võrgustik» raames.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles