Krista Piirimäe: Nüüdne õpetajate kriis ei ole ootamatu

Krista Piirimäe
, kunstiajaloolane, SDE
Copy
Krista Piirimäe
Krista Piirimäe Foto: Margus Ansu

Esimest korda tegeles meie ajakirjandus põhjalikumalt õpetajate ületöötamise ja alamaksmisega 2011. aastal. Minagi kirjutasin pealkirja all «Õpetaja palk: ainult sõnad» (EPL, 21.7.2011) ja eelmisel sügisesel kitsamal teemal ehk õpetajate suurest koormusest ja jäikadest programmidest (PM, 10.10.2022), kuid poliitikud ei näi siiani aru saavat õpetaja töö spetsiifikast.

Ainult arstidele on ühiskonnal olnud veel suuremad nõudmised ja ootused kui õpetajatele. Õpetaja on alati pidanud kõiki lapsi armastama nagu omaenda omi, lapsed saavad sellest aru. Ta peab olema õiglase meelega, lapsed saavad sellest aru. Loomulikult peab ta oma eriala hästi tundma ja kui ta juhtumisi ei oska mõnele lapse küsimusele vastata, peab olema julgust seda tunnistada ja andma lubaduse järgmine tund vastata. Ja sõna peab pidama.

Aususe rubriiki lähevad ka hinded, õpetajal peab olema politseiniku vaistu tabamaks spikerdajaid. Kui too saab parema hinde kui aus kontrolltöö tegija ja viimane saab aru, siis tulemuseks on õpetaja autoriteedi langus ja sulide kasvatamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles