Elva valla aukodaniku tiitli pälvis Rein Pedaja

Tartu Postimees
Copy
Vabariigi aastapäeval jagati Elvas tegusatele kodanikele tiitleid.
Vabariigi aastapäeval jagati Elvas tegusatele kodanikele tiitleid. Foto: Kayvo Kroon

24. veebruaril Elva kultuurikeskuses toimunud Eesti Vabariigi 105. aastapäeva kontsertaktusel tunnustati Elva valla aunimetuste saajaid.

Elva vallavolikogu annab välja aukodaniku tiitli ja teenetemärgi Elva Täht ning vallavalitsus tunnustab silmapaistvaid inimesi ja ettevõtmisi aunimetustega aasta tegija, aasta tegu, aasta kogukonnaedendaja, aasta küla, aasta kultuuritegija ja aasta kultuuritoetaja.

2022. aasta detsembrikuu jooksul oli kõikidel Elva valla elanikel võimalus esitada tunnustuse saajate kandidaate. Laureaadid valiti vallavolikogu ja vallavalitsuse otsustega.

Elva kultuurikeskuses toimunud pidulikul sündmusel tervitas laureaate ja külalisi vallavanem Priit Värv, naiskodukaitse Tartu ringkonna Elva jaoskonna esinaine Maive Karu ja kaitseliidu Tartu maleva Elva malevkonna teavituspealik nooremseersant Silver Pik.

Muusikaliste etteastetega esinesid Mari Kalkun ning Elva valla noored Lilian Sauvola ja Krister Toom. Elva valla aukodanikule ja Elva Tähe laureaatidele anti kätte Elva valla aumärgid, aunimetuse pälvinutele kingiti Ragnar Vuti fotod Elva valla vaadetest.

Elva valla aukodanik 2022 on Rein Pedaja

Rein Pedaja on laskesuusataja ja treener, kes on andnud suure panuse Elva valla spordivaldkonna ja laskesuusatamise arengusse.

Ta on pikaajaline Eesti laskesuusatamise treenerite kogu liige, hinnatud treener ja tunnustatud kolleeg. Rein Pedaja tuntuimad õpilased on Assar ja Jarek Jõepera, Roland Lessing, Indrek Tobreluts, Kauri Kõiv, Priit Viks, Kristel Viigipuu, Grete Gaim, Kalev Ermits. Rein Pedaja tähistas 2022. aastal oma 70 aasta juubelit. Ka tänasel päeval on Pedaja treener, mentor ja juhendaja nii spordiklubi kui ka alaliidu juures.

Teenetemärgi Elva Täht pälvis Ivika Mõistus

Ivika Mõistus on Elva gümnaasiumi matemaatikaõpetaja alates 1997. aastast. Ta õpetab 4.–6. klassi õpilasi.

Ivika Mõistus on igal aastal valmistanud õpilasi ette olümpiaadideks ja matemaatilisteks võistlusteks, kus õpilased on läbi aastate saavutanud väga häid tulemusi. Elva gümnaasiumis on juba pikka aega korraldatud tema eestvedamisel maakondlikku matemaatikavõistlust «Nuputa». Ivika Mõistus on osalenud ka Elva gümnaasiumi hoolekogus ja Johannes Käisi seltsi tegevuses.

Teenetemärgi Elva Täht pälvis Livia Kuuskvere

Livia Kuuskvere on lõpetanud Elva keskkooli ning teda on mõjutanud muusikas kolm väga olulist õpetajat – Kalju Kenner, Valdur Parksepp ja Maimu Sirel. Ta õppis Heino Elleri muusikakoolis klassikalist laulu, mille lõpetamise järel suunati ta Tallinna riikliku konservatooriumisse. Seal omandas ta kammerlaulja ja pedagoogi elukutse. Livia Kuuskvere eestvedamisel avati 1995. aastal Elvas solistide ring ning sellest ajast saati on ta õpetanud paljusid lauljaid.

Solistide ringist on välja kasvanud laulustuudio, kus laulavad nii lasteaia- kui ka koolilapsed ning noored. Livia Kuuskvere on ellu kutsunud Tartumaa laste ja noorte lauluvõistluse Looduslaul, mis toimus tänavu juba 17. korda. Lasteaialastele on Livia Kuuskvere algatanud lauluvõistluse Lepatriinu, mida korraldatakse aastast 2013.

Aasta tegija on Erle Mägi

Erle Mägi on Rõngu rahvamaja ringijuht ja Rõngu keskkooli muusikaõpetaja. Ta on viimase 12 kuu jooksul välja andud neli arendavat lasteraamatut, mis kõik on pedagoogilise suunaga ja kasutuses kodudes, lasteaedades ja üldhariduskoolides. Erle Mägi on muusikapedagoog, kelle luuletused, rütmimängud ja jutukesed on harivad ning lapsi arendavad. Ta on nõnda aktiivne, töökas ja pühendunud muusikaõpetaja ja ringijuht, kes loob väärtust ja panustab tagasi ühiskonda.

Aasta tegu on sportkeegli maailmameistrivõistlused 2022

Sportkeegli maailmameistrivõistlused toimusid Elva spordihoones 15.–28. mail. Võistlustest võttis osa 350 sportlast ning korraldusse panustas sada vabatahtlikku.

Aasta kogukonnaedendaja on Minna Kivi

Minna Kivi ja ta kaasa Ain Vahtre on loonud loomapargi, kus lapsed saavad teha tutvust erinevate lindude ja loomadega, õppida neid tundma, jälgida nende käitumist ja ka toita. Minna Kivi on oma taluga võtnud osa ka avatud talude päevast ning tutvustanud külalistele nii loomi, talu, talukultuuri kui ka kogukonda ja Elva valda laiemalt. Minna Kivi on eestvedajana teinud palju tööd selleks, et teadvustada tegevust kogukonnas ning teha kogukonnaga ja toetajatega koostööd.

Aasta küla on Valguta küla

Valguta külas toimuvad külavanema ja teiste aktiivsete külaseltsi liikmete eestvedamisel külaelanikele koolitused, tervisepäevad, laadad ja talgupäevad, samuti korraldatakse palju tegevusi ka lastega ja lastele. Toetuste abil on külaseltsi algatusel parandatud mitmeid tegevusvõimalusi: tiigi äärde on rajatud välijõusaal, taastatud on korvpalliplats, korrastatud on ujumiskoht ning juba on ka võimalus rajada lastele mänguväljak. Valguta küla oli nomineeritud ka Tartumaa aasta küla 2022. aasta konkursil.

Aasta kultuuritegijad on Rannu Liisude laulu- ja tantsujuhid Küllikene Lõhmus ja Margit Aruksaar

Küllikene Lõhmus ja Margit Aruksaar on seisnud selle eest, et kultuuripärand Rannus säiliks. Rannu Liisudel saab 2023. aasta aprillis koos käidud 20 aastat ning Küllikene Lõhmuse ja Margit Aruksaare eestvedamisel on olnud võimalusi esineda üle Eesti.

Aasta kultuuritoetaja on Tartumaa tervisespordikeskus

Tartumaa tervisespordikeskus on hea paik sporditegevusteks ja -harrastuseks ning vaba aja veetmiseks. Keskus toetas igakülgselt suvelavastuse «Nukitsamees» ettevalmistust, proove ja etenduste toimumist. Kogu pere suvelavastus «Nukitsamees» tõi Elvasse palju inimesi ka mujalt Eestist ning aitas Elvat turismiobjektina laiemalt tutvustada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles