Ameerika mereväe leitnandi ja geiša lugu tuleb lavale vaid kahel korral

Tartu Postimees
Copy
Stseen lavastusest «Madama Butterfly».
Stseen lavastusest «Madama Butterfly». Foto: Maris Savik / Vanemuine

Vanemuise väikeses majas mängitakse sel hooajal vaid kahel korral Giacomo Puccini ooperit «Madama Butterfly», üks kahest etendusest on sel pühapäeval. Nimirollis laulab Tamara Kalinkina Ukrainast, mõlemal etendusel on Vanemuise sümfooniaorkestri ees Risto Joost.

Lavastaja Robert Annuse sõnul on «Madama Butterfly» üldinimlik ja ajatu lugu, mis on kõnetanud teatrikülastajaid selle loomisest peale aastal 1904 ja erinevates žanrites. Annuse sõnul on suur rõõm tuua lavastus tagasi lavale koos rahvusvaheliselt tunnustatud artistidega.

Sopran Tamara Kalinkina.
Sopran Tamara Kalinkina. Foto: Instagram

Geiša Chōchō-sani ehk Butterfly nimirollis on Ukraina rahvusooperi sopran Tamara Kalinkina. Lisaks kodumaa rahvusooperile on ukrainlanna üles astunud Poola ja Makedoonia rahvusooperis. Kalinkina hoolitseb nüüdisaegsete Ukraina heliloojate loomingu tutvustamise eest ning on osalenud mitme nüüdisooperi esiettekandes.

Itaalia-Ecuadori päritolu tenor David Esteban astub ooperilavastuses üles Ameerika mereväe leitnandi Pinkertoni rollis. Tema karjäär on arenenud peamiselt Saksamaal. Eesti ooperipublikule on ta tuttav: Vanemuises on ta esitanud Don José rolli ooperis «Carmen» ning hiljuti debüteeris ta Carlo rollis ooperis «Jeanne d'Arc» rahvusooperis Estonia.

Sharplessi rollis on laval Poolast pärit Marcin Bronikowski. Alates oma ooperidebüüdist Figarona Rossini «Sevilla habemeajajas» (1992) on ta esinenud lavadel üle maailma, sh La Scala teatris Milanos, kus aastal 1904 esietendus ka «Madama Butterfly». Eesti publik on temaga kohtunud Birgitta festivalil ja möödunud aasta detsembris Vanemuise ooperigalal.

Välissolistide kõrval osalevad nüüdses kahes etenduses Maria Listra, Taavi Tampuu ja Märt Jakobson. Publiku ees on ka Vanemuise ooperisolistid Karmen Puis, Rasmus Kull ja Simo Breede ning ooperikoori lauljad Eve Kivisaar, Siiri Koodres, Helen Nõmm, Artur Nagel jt.

Lavastuse kunstnik on Maarja Meeru, valguskunstnik Margus Vaigur, koreograaf Marika Aidla. Sama lavastus sai esietendusküpseks Paul Mägi muusikalisel juhtimisel.

«Madama Butterfly» etendused toimuvad Vanemuise väikeses majas sel hooajal 26. veebruaril kell 16 ja 11. märtsil kell 19.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles