Ukrainas langenute mälestuseks süüdati vaikides küünlad (1)

Raimu Hanson
, ajakirjanik
Copy

Täna, 24. veebruaril, täpselt aasta pärast seda, kui Venemaa tungis kallale Ukrainale, korraldas Tartus tegutsev Ukraina maja eesotsas Lena Solohubi ja Alina Paasiga mälestuskogunemise «Запали свічку. Süüta küünal».

Von Bocki maja selle otsa juures, mille seinal on maaling vanaaegsest vaatest Tartu ülikooli peahoonele, asetati lumele paarsada suuremat ja väiksemat süüdatud küünalt. Nende toojaid tuli aina juurde. Lõpuks ümbritses platsi sadakond enamasti vaikivat või tasasel häälel lühikesi repliike vahetavat sõjas langenud kaasmaalaste mälestajat, leinajat.

Väikesest kõlarist voogas tasakesi ansambli Pikkardiyska Tertsia esituses laul «Hey plyve katcha». Selles on juttu sõdima minejast, kes küsib, kas teda meenutatakse, kui ta langeb, ja kas ta ka maha maetakse.

Kõnesid ei peetud, sõna ei võetud. Need on kavas homme, 25. veebruaril. Ukraina maja korraldab algusega kell 12 raeplatsil ürituse «Jalutuskäik ühtsuse eest», et näidata oma alistamatust ja vastupanu Venemaa agressioonile.

«Selle ürituse eesmärk on tulla koos Eesti sõpradega toetama Ukrainat, juhtida tähelepanu ja tõsta inimeste teadlikkust sõjakuritegudest ning ökotsiidist, mida on Vene väed Ukraina territooriumil toime pannud,» on Ukraina maja märkinud suhtlusmeedias. «Soovitame kaasa võtta Ukraina sümboleid ja plakatid.»

Raekoja platsilt on kavas minna üle Kaarsilla ja võtta suund Delta juurde, et siis hiljem Rüütli tänavat pidi naasta raeplatsile.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles