GALERII Tartu maakonna kõrgeima teenetemärgi laureaadid said aumärgid kätte

Tartu Postimees
Copy

Tartu maakonna kõrgeima teenetemärgi Tartumaa Kuldne Tammeoks pälvisid maakonna kauaaegseid rahvatantsujuhte Made-Heljo Ruul, Järvselja raamatukogu juhataja Ene Runtel ja päästeameti Lõuna päästekeskuse juht Margo Klaos.

Aumärgid andis kätte 24. veebruaril Tartumaa omavalitsuste liidu juhatuse esimees Jarno Laur Tartu ülikooli muuseumi valges saalis toimuval pidulikul vastuvõtul.

Sellel aastal sai teenetemärgi kätte aasta 2022 Kuldse Tammeoksa laureaat biomeditsiinitehnoloog ja akadeemik Mart Ustav. Tänusõnades selgitas Mart Ustav, kel eelmise aasta keerulistes oludes ei olnud võimalik teenetemärki vastu võtta, et tema tegevuse eesmärgiks on luua Eestisse tulevikku vaatav ravimitööstus. Teadlasena maailmas käies on ta mitmeid kordi pidanud vastama küsimusele, mis on Eesti ja kus selline riik asub. Eestit teatakse veel vähe.

«Meid on 1,3 miljonit ja me elame 44,5-ruutkilomeetrisel alal Venemaa külje all, kuid selliselt meid ei teata. Kui räägin, et oleme Stockholmist 380 kilomeetri kaugusel, siis tekkib ettekujutus, kus me maailmakaardil paigutume, sest Stockholmis antakse välja Nobeli preemiat ja seda teatakse. Me oleme loonud riigi sügava mõttega ja see mõte on meid siiani kandnud, kuid kui mõelda president Ilvese sõnadele, siis see, mis meid siiani on toonud, ei vii meid enam edasi. Me peame uuesti mõtestama, miks me seda riiki omame ja arendame. Saan öelda, et ettevõtlus ja selle edendamine on riigi alustalasid,» rääkis Mart Ustav.

Lõuna päästekeskuse juht Margo Klaos ütles oma tänukõnes, et viimased aastad on kahjuks andnud võimaluse olla kasulik ja realiseerida oma meeskonna oskusi.

«17 aastat tagasi, kui tööle asusin, oli mul roosa unistus piirkonna koostööst. Nüüd on minu unistus täitnud, küll kahjuks läbi viimase kolme aasta kriiside. See koostöö ei ole mitte päästekeskuse inimeste vahel, vaid kõigi asjaosaliste vahel, kes on seotud kriiside lahendamisega. Te olete ka täna siin saalis, kellega koos oleme pidanud kiirelt lahendusi leidma esilekerkinud oludes. Mul on au ja suurim rõõm, et saan sellises kokkuhoidvas meeskonnas töötada,» rääkis Klaos.

Ene Runtel, Järvselja raamatukogu juhataja, tänas piduliku kontserdi eest ja rääkis: «Siin kontsertetendusel kõlas küsimus, kus sa soovid elada. Minu vastus sellele on, et ikka ja ainult Järveseljal. Mind liigutas ja köitis omal ajal just mets, miks ma siia kanti elama sattusin. Seal kaugel metsas on elada keerulisem kui linnas, kuid mind on aidanud mets ja kohalikud inimesed. Tulge ka metsa, kui hingerahu on vaja leida sellel raskel ajal, ja kui te ei tea, kuhu täpselt minna, siis kutsuge mind, tulen heal meelel teejuhiks. Kaunist sünnipäeva!»

Nõo valla rahvatantsujuht Made-Heljo Ruul sõnas tänukõnes: «Aitäh kõigile, kelle toel ma siin olen. Tantsimine on tervise ja ilu pant. Täna on palju räägitud vähesest liikumisest ja vaimsest tervisest. Neil, kes on käinud ja käivad tantsutundides, on selg sirge ja meel rõõmus, tervis on hea. Suuri tantsupidusid on toimunud 20 korda ja mina olen nendes osalenud 16 korral. Tantsupisiku sain oma lapsepõlvekodust, mis oli aateline ja aus. Kodu on see, mis määrab inimlapse arengutee ja loob aluse kogu eluks. Kodust saab laps kaasa peamised väärtused.»

Eesti Vabariigi 105. sünnipäeval võttis Tartumaa kõrgeima teenetemärgi laureaate ja külalisi vastu laulustuudio Laulupesa lapsed kontsertetendusega «Õnnelike inimeste maa».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles