PILDID Eesti sünnipäev algas pidulikult Vabadussõja mälestussamba Kalevipoeg juures

Copy

Eesti Vabariigi 105. aastapäeva pidulikud sündmused Tartus alagasid traditsiooniliselt varahommikul Vabadussõjas võidelnute mälestussamba, Kalevipoeg juures. Pidupäeva puhul olid üles rivistatud Kaitseliidu Tartu malev ja üliõpilasorganisatsioonid.

Sõnavõttudega esinesid Tartu linnavolikogu esimees Kaspar Kokk, kaitseliidu Tartu maleva kaplan Priit Tamm ja üliõpilasorganisatsioonide esindajad. Rahvast oli ohtralt.

«See Kalevipoja kuju seisis siin veel pikalt pärast Nõukogude okupatsiooni algust. Kuniks ta viimaks 1950. aastal punavõimude poolt hävitati. Ühe versiooni kohaselt viidi mälestussammas minema seetõttu, et ta pilk oli liialt itta suunatud. Justkui oleks meie Kalevipoja liialt ida poole suunatud silmavaade olnud see, mis oli ohtlik nõukogude võimule. Kuigi me kõik teame, et nõukogude võimule oli ohlik hoopis midagi muud,» rääkis Kaspar Kokk oma kõnes.

Kaitseliidu Tartu maleva kaplan Priit Tamm tõstis esile, millist hinda on pidanud eelmised põlved meie vabaduse nimel maksma. «Vabadus on jumalikku päritolu ja seepärast on see iga inimese hinges ja südames. Eriti siis, kui seda üritatakse kustutada või maha suruda. Vanemad põlvkonnad teavad seda väga hästi – kes on andnud oma vere, et meil oleks vabadus,» sõnas kaplan Tamm.

Pärast kõnesid ja pärgede asetamist mälestussamba ette liikus rongkäik Toomemäele tähetorni juurde sinimustvalge lipu austamise tseremooniale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles