Janno Zõbin: lõpetage aasta ema ja aasta isa jahtimine

, ajakirjanik
Copy
Janno Zõbin
Janno Zõbin Foto: Margus Ansu

Tavaliselt meeldivad mulle targad, tublid ja vahel ka edukad inimesed. Nad väärivad imetlust ja on mõnikord eeskujukski. Miks ei võiks seda siis olla ka tublid lapsevanemad, kasvõi näiteks aasta ema või aasta isa tiitli pälvinud isikud?

Tegelikkuses ma aga neid eeskujuks tõstetud lapsevanemaid ei imetle ja ei soovi end ka panna seda tegema. Esiteks ei usu ma, et inimene võiks olla ideaalne. Lapsevanem kui musternäidis ja eriti klassikaline arusaam sellest on aastal 2023 vägagi ebausutav. Ilma vigadeta inimene pole päris luust ja lihast olevus. Eesti naisliidu välja antava tiitli statuut inimesest, «kes on oma töös pädev ja tunnustatud, kes on perekonna väärtustamisel eeskujuks ka laiemalt ning kelle peres kasvab või on üles kasvanud vähemalt kaks tublit last», on juba ise problemaatiline.

Mida üldse tähendab «tubli» laps ja kes on «tunnustatud»? Meenub ka aastatetagune Facebooki grupist Virginia Woolf Sind Ei Karda alguse saanud poleemika, et üksikema aasta lapsevanemaks ei sobigi. Argielus aga iga päev tülitsev, ent avalikkuse silmis õnnelikus abielus lapsevanem küll! Nii need stereotüübid siis tekkivad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles