Ülikooli muuseumis avatakse näitus kunstnik Aleksander Vardi loomingust

Tartu Postimees
Copy
Neljapäeval avatakse Aleksander Vardi loomingut tutvustav näitus.
Neljapäeval avatakse Aleksander Vardi loomingut tutvustav näitus. Foto: Margus Ansu

Neljapäeval avatakse Tartu ülikooli muuseumis näitus «Pariisi taeva all II», mis annab ülevaate kunstnik Aleksander Vardi (1901–1983) üle kuuekümne aasta kestnud loometeest.

Aleksander Vardi õppis Tartus kõrgemas kunstikoolis Pallas ja võttis kunstnikutee alguses eeskuju oma õpetajate Konrad Mäe ekspressionismist ja neoimpressionismist ning Ado Vabbe futurismist.

Tema tundlikule kunstnikunatuurile osutus kõige sobivamaks aga 1930. aastatel Pariisis levima hakanud impressionism. Viljaka ja kõrgetasemelise loometöö kõrval oli Aleksander Vardi hinnatud õppejõud Pallases ja Tartu kunstiinstituudis.

Vardi impressionistliku loomingu kaunimad näited pärinevad 1930. aastate teisest poolest. Tema loomingut mõjutas palju Pariis ja mälestused sellest linnast andsid talle jõudu elu lõpuni. «Vardist kujunes eesti esiimpressionist, kes tänu oma rahutule iseloomule ja mitmekülgsele andekusele suutis luua tähtteoseid veel paljudes stiilides, millest silmapaistvaimateks osutusid uusasjalikkus ja abstraktsionism,» selgitab näituse koostaja Krista Piirimäe.

Näitus on osa 2021. aastal Pärnus Uue Kunsti Muuseumis alanud Aleksander Vardi 120. sünnipäeva tähistamisest. Näituse koostaja on kunstiajaloolane Krista Piirimäe ja selle valmimist toetas Eesti kultuurkapital.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles