Sõnaosavaid õpilasi ootab ees Carl Robert Jakobsoni kõnevõistlus Tormas

Raimu Hanson
, ajakirjanik
Copy
Carl Robert Jakobsoni skulptuur Viljandis püstitati Sakala 120. aastapäeva puhul aastal 1998, kujur Mati Karmin ja arhitekt Tiit Trummal.
Carl Robert Jakobsoni skulptuur Viljandis püstitati Sakala 120. aastapäeva puhul aastal 1998, kujur Mati Karmin ja arhitekt Tiit Trummal. Foto: Elmo Riig

Ühiskonnategelane, publitsist ja pedagoog Carl Robert Jakobson pidas oma kolm kuulsat isamaakõnet küll sünnilinnas Tartus, kuid oma noorusaja 18 aastat elas ta Tormas. Ta oli isa järglasena sealse kihelkonnakooli õpetaja ja pasunakoori eestvedaja. Seepärast on Torma põhikool saanud oma nime Jakobsoni järgi ja seepärast peetakse sealsamas Jõgevamaal ka üldhariduskoolide kõnevõistlusi, mille üks algatajaid ja korraldajaid on Ahto Vili.

Kõneleb aasta isa 2021 Ahto Vili.
Kõneleb aasta isa 2021 Ahto Vili. Foto: Sander Ilvest

«Olen püüdnud läbi aastate oma kodukohas Tormas erinevate algatustega hoida elus Jakobsonide pärandit,» märgib Ahto Vili. «Lisaks kõnevõistluse korraldamisele olen Tormas seisnud hea Torma pasunakoori traditsiooni ja tegevuse jätkamise eest. Minu eestvedamisel soetasime koolile komplekti puhkpille ja algatasime puhkpilliõppe.»

Ta on muu hulgas Torma puhkpilliorkestrite festivali TOPOF algataja ja on olnud seotud ka Carl Robert Jakobsoni 170. sünniaastapäeva tähistamiseks Tormas peetud Soome-Eesti rahvusvahelise künnivõistlusega. Eesti naisliit kuulutas ta 2021. aasta isadepäeval aasta isaks.

14. ja 15. aprillil

Ahto Vili andis nüüd teada, et tulekul on üldhariduskoolide XV ülevabariigiline Carl Robert Jakobsoni kõnevõistlus «Isamaa on meile püha». See toimub 14. ja 15. aprillil Torma põhikoolis ja rahvamajas.

«Olen kõnevõistluse mõtte üks algatajaid ja igal aastal hindamiskomisjoni liige. Kõnevõistlus aitab kaasa eesti rahvuskultuuri säilitamisele,» selgitab Ahto Vili. «Kahtlemata annab see ka oma panuse noorema põlvkonna ajaloomälestuse hoidmisele ja patriotismi kasvatamisele, mis on tänasel päeval eriti oluline, arvestades teravnenud julgeolekuolukorda meie regioonis.»

Koostöös MTÜ Ajast Aega juhatusega on otsustatud, et Carl Robert Jakobsoni kõnevõistlus vääriks laieneda üleriigiliseks. Niisiis loodab Ahto Vili näha ja kuulda võislemas ka tartlasi.

Tänavusele kõnevõistlusele Tormas oodatakse osalema kõikidest Eesti koolidest 7.-12. klasside õpilasi. Võisteldakse kahes vanusegrupis, 7.-9. klasside õpilased ja 10.-12. klasside õpilased. Võistleja peab üles astuma kahe eestikeelse kõnega: Carl Robert Jakobsoni kolme isamaakõne põhjal kokkuvõtliku kõne ja omaloomingulise nüüdisaegse isamaalise kõne. 7.-9. klassi osalejate ühe esituse pikkus on kuni seitse minutit. 10.-12.klassi osalejate ühe esituse pikkus on kuni kümme minutit.

Võistlejaid hindab žürii, kes koosneb ajaloo, kõnetehnika, kirjanduse ja põllumajanduse valdkondade professionaalidest. Žürii hindab esinemiskultuuri ja kõiki kõnepidamise aspekte.

Auhinnad ja tantsupidu

Mõlemas vanusegrupis antakse auhind kolmele parimale kõneesitajale, millele lisandub nimeline auhind kõnevõistluse toetajaorganisatsioonidelt. Peaauhindadeks on kaks Carl Robert Jakobsoni «Kolm isamaa kõnet» nahkköites ja rahalised preemiad. Kõik osavõtjad saavad meene ja tänukirja. Seejuures on võitjad palutud järgmisel aastal toimuva kõnevõistluse žürii liikmeks.

«Pärast võistluspäeva tutvustame kohalikku ettevõtlust, pingelise päeva lõpetame tantsupeoga,» märgib Ahto Vili.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles