Kunstimajas avatakse neljapäeval korraga mitu näitust

Jens Raavik
, ajakirjanik
Copy
Tänavuse Tartu Kunstioksjoni avamine leiab aset 23. veebruaril kell 17.00 Tartu Kunstimajas.
Tänavuse Tartu Kunstioksjoni avamine leiab aset 23. veebruaril kell 17.00 Tartu Kunstimajas. Foto: Tartu Kunstimaja

Tuleva nädala neljapäeva õhtupoolik saab kunstihuvilistele olema vägagi meeltülendav, sest Tartu kunstimajas avaneb ühel ajal mitu näitust.

Neljapäeval, 23. veebruaril kell 17 avatakse Tartu kunstimaja suures saalis Sirja-Liisa Eelma isikunäitus «Peegelduste pealispind».

Näitusel saab näha kunstniku kõige uuemat, sel ja möödunud aastal valminud maaliloomingut. Teosed lähtuvad maaliseeriast «Must peegel», mis oli osaliselt eksponeeritud Sirja-Liisa Eelma ja Tiina Sarapu samanimelisel ühisel näitusel 2022. aasta suvel Draakoni galeriis.

Sirja-Liisa Eelma maalid valmivad suurte seeriatena, mille juures on oluline kujundi kordus ja aeglane muutumine. Esmapilgul küll korduv, kuid alati unikaalne kujund tekib maalimise käigus, kus kunstnik täidab lõuendipindu ruutsentimeeterhaaval just nii laia pintsliga töötades. Käesolevas maaliseeriaski ei kordu ainult nii-öelda mustrivälju moodustav kujund, vaid ka maalid oma hierarhiavabas kompositsioonis on üksteisega kohati sarnased. Ometi on siingi sarnasus vaid näiline ning nii on maal ja iga kujund sellel teisest erinev, nagu erineb iga hingetõmme ja südamelöök talle eelnevast.

«Peegelduses oleme kahekesi. Mina ja peegelpilt. Nii olen mina maali loojana ja vaataja näitusesaalis maaliga silmitsi nagu peegliga. Maal on pind, värviga kaetud tükk lõuendit, mis võib esitada väljakutse kolmandale, sügavuse dimensioonile, aga ei pea seda tegema. Sügavuse illusiooni kõrval veetleb mind mõte pealispinnast. Selles on valmisolekut ja potentsiaali enamaks, ometi ka pretensioonitust ja suuremeelsust olla see, mis ollakse,» kirjeldas autor.

Sirja-Liisa Eelma maalide juures on oluline kujundi kordus ja aeglane muutumine.
Sirja-Liisa Eelma maalide juures on oluline kujundi kordus ja aeglane muutumine. Foto: Tartu Kunstimaja

Sirja-Liisa Eelma (s 1973) on lõpetanud Eesti kunstiakadeemia (EKA) maalikunsti eriala 1996. aastal. Alates 2018. aastast õpib EKA doktorikoolis ja töötab EKA maaliosakonna külalisdotsendina. 2016. aastal tunnustati tema loomingut Konrad Mägi preemiaga, aastal 2021. oli tema maaliseeria «Kirjutada oma/sinu nime» nomineeritud AkzoNobeli kunstipreemiale. Tema viimane isikunäitus Tartu kunstimajas toimus 2017. aastal. Seekordne näitus jääb avatuks 26. märtsini.

Täpselt samal ajal avatakse kunstimaja väikeses saalis kunstnik Margus Kontuse ja terapeut Kadi Noole ühisnäitus «Ühendatud üksildus».

Näitusesaali on loodud ruum, kus teadvustatakse oma mineviku mustreid, mis on meid kujundanud, kuid enam ei teeni. Näitus soovib panna meid tundma, et me oleme alati enamat kui meie nägemus iseendast.

Oleme eraldatud, iseennast eraldanud ja samas vajame kõige rohkem just ühendust. Kuidas me ühendume teistega ja tunneme vabadust, kui enese seeski ei tunne me ennast ja mängime kedagi teist? Võtame rolle, mida kodus-koolis oleme õppinud, mida ühiskond ette näitab. Kuid kes me ise oleme? Kes me oleme nende raamistike sees?

Me vajame ühendust. Vajame ühendust iseenda ja üksteisega. Me januneme selle ühenduse järele. DNA loob meid ja meie loome oma DNA. Milleks taastoota valu ja eraldatust, kui saab luua ilu ja ehedust? On aeg raamidest välja astuda ning vaadata peeglisse.

Kunstnik Margus Kontuse ja terapeut Kadi Noole ühisnäitus «Ühendatud üksildus».
Kunstnik Margus Kontuse ja terapeut Kadi Noole ühisnäitus «Ühendatud üksildus». Foto: Tartu kunstimaja

Kunstnikud lisavad: «Meil on harjumus põgeneda alkoholi, üksteise süüdistamisse, emotsionaalsesse söömisse, töösse, ületreenimisse, düsfunktsionaalsetesse suhetesse, šoppamisse, pornograafiasse jne. On aeg küsida: miks oleme loonud sellise maailma, kus on valus eksisteerida ja vaja iseenda eest põgeneda ning üksteisega sõdida? Meil on vaja märgata, mis raamistikes oleme üles kasvanud ja mis neist on tegelikult võlts ja mis ehe.»

Margus Kontus (s 1987) on lõpetanud Eesti kunstiakadeemia graafika (BA) ja kaasaegse kunsti (MA) erialal. Ta on esinenud mitmetel grupi- ja isikunäitustel Eestis ning välismaal. Marguse kunstipraktikat iseloomustab lai spekter eksperimentaalseid teoseid. Alustades magnetväljadega tehtud maalidest ning lõpetades energiat tootva skulptuuriga. Tema teosed on justkui pisikesed meditatsioonid, et mõtestada, miks eksistents eksisteerib. See viimane küsimus on Margust saatnud juba pikemat aega ja on kindlasti jätnud jälje ka tema loomingule.

Kadi Nool (s 1989) on lõpetanud Tartu ülikooli Viljandi kultuuriakadeemia kogukonna hariduse (BA) erialal ning täiendanud end transpersonaalse psühholoogia ja hüpnoteraapia väljaõppel. Viimased viis aastat on ta tegutsenud peamiselt vaimse tervise valdkonnas. Kadi on esinenud seni ühel isikunäitusel ja illustreerinud kaks luuleraamatut. Ta põimib oma igapäevases töös kunstiteraapia, mindfulness'i ja ka kehatöö praktikad. Kadi tunnetab teravalt ühiskonna mõjusid indiviidi tasandile. Ennekõike keskendub ta inimese võimele oma alateadvust ümber programmeerida ning seeläbi ühiskonda muuta.

Seegi näitus jääb avatuks 26. märtsini.

Ning kolmandana avatakse neljapäeval kell 17 kunstimaja monumentaalgaleriis tänavusel Tartu kunstioksjonil osalevaid töid tutvustav näitus. Oksjoni korraldab Tartu kunstnike liit koostöös galeriiga Art & Tonic. Oksjon toimub 24. märtsil.

Oksjonile valiti 50 teost, mille autorid on:

Eero Alev, Siim-Tanel Annus, Stanislav Antipov, Liisi Eelmaa, Sarah Epping, Alexei Gordin, Mirjam Hinn, Heleliis Hõim, Edgar Juhkov, Siiri Jüris, Kairo, Kalli Kalde, Kai Kaljo, Margus Kontus, Paul Kormašov, Lauri Kulpsoo, Toomas Kuusing, Timo Kähara, Heikki Leis, Ove Maidla, Brita Maripuu, Mihkel Maripuu, Vahram Muradyan, Meiu Münt, Mall Nukke, Eva Elise Oll, Maris Paal, Enn Põldroos, Martti Ruus, Maria Sidljarevitš, Krista Sokolova, Regina-Mareta Soonsein, Imat Suuman, Laivi Suurväli, Talia, Edgar Tedresaar, Urmo Teekivi, Maryliis Teinfeldt-Grins, Kadri Toom, Liisi Toom, Lauri Trolla, Külli Trummal, Maris Tuuling, Mina Täna, Martin Urb, Helle Vahersalu, Tarmo Vahtra, Riina Varol, Von Bomb ja Liisi Örd

Teostega saab tutvuda aadressil oksjon.kunstimaja.ee ning näituselt saadavas kataloogis. Tekstide autorid on Elika Kiilo-Kulpsoo ja Peeter Talvistu. Reprod pildistas Andrus Kannel.

Oksjon peetakse 24. märtsil kell 17 ja seda juhib Reigo Kuivjõgi. Oksjonil saab osaleda nii Tartu kunstimajas kui ka kontaktivabalt internetis.

Oksjonile registreerumiseks tuleb saata kiri aadressil oksjon@kunstimaja.ee hiljemalt 23. märtsiks, kuigi tõsiseid huvilisi ukselt tagasi ei saadeta. Osaleda saab ka telefoni teel. Kirjas märkida kindlasti eelistatav osalemisviis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles