Organist Aare-Paul Lattik tuleb tartlaste ette prantslaste muusikaga

Tartu Postimees
Copy
Organist Aare-Paul Lattik.
Organist Aare-Paul Lattik. Foto: Erakogu

Organist Aare-Paul Lattik annab 21. veebruaril üle aastate soolokontserdi Tartus. Pauluse kirikus kell 19 toimuval kontserdil tuleb ettekandele läbilõige prantsuse heliloojate orelimuusikast.

Soolokontserdiks ettevalmistamine võib Aare-Paul Lattiku sõnul võtta aega kuni pool aastat. «Kui on mingi tehniliselt keeruline lugu, võib loo otsast õppimine võtta kolm kuni kuus kuud. Kui on tegemist juba rohkem mängitud lugudega, siis paar päeva kuni nädal,» lisas ta.

Peaaegu kõik oma kontserdikavad koostab organist mõttega tuua kuulajateni uut ja huvitavat muusikat. «Alati võib minna mööda sissetallatud rada ja mängida miljon korda samu asju, aga see pole minu teema,» ütles Aare-Paul Lattik. «Aegade jooksul on kirjutatud palju põnevat muusikat, millest keegi teadlik pole või mida eriti palju ei esitata. Palju sellest on trükis avaldamata, palju on alles kuskilt arhiivist välja ilmunud.»

Säärase muusika avastamise pisiku sai organist külge, kui õppis Prantsusmaal. «Sain koolis ülesande Prantsuse rahvusraamatukogust leida üks trükis avaldamata käsikirjaline noot ja selle järgi mängida,» meenutas ta. «Kui hakkasin seda otsima, sattus mu teele nii palju teiste heliloojate käsikirju, tollal mulle täitsa tundmata heliloojate teoseid, et ma suures avastamisrõõmus unustasin ära, mis oli mu raamatukogus viibimise tegelik põhjus.»

21. veebruaril kell 19 Tartu Pauluse kirikus kõlavas kavas on läbilõige prantsuse eri ajastute muusikast. Selles kirikus mängis ta viimati 2017. aasta augustis ehk viis ja pool aastat tagasi. Eelseisva kontserdi eel meenus talle seegi, et kui kunagi õppis Elleri muusikakoolis, ei olnud kontserti, kus ta koos õpingukaaslastega poleks käinud ja kontserdid olid alati publikurohked. Samal ajal õppis ta Tartu ülikoolis filoloogiateaduskonnas.

Oreliõpinguid jätkas Aare-Paul Lattik Eesti muusikaakadeemias, kus ta lõpetas magistrantuuri. Aastatel 1996–1999 täiendas ta end Prantsusmaal Lille’i konservatooriumis ning õppis paralleelselt Pariisi Sorbonne’i ülikooli muusikateaduskonna magistrantuuris.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles