Laupäevasel pärastlõunal esilinastub Sõbra tänava kirikus õigeusu muusikaga film

Raimu Hanson
, ajakirjanik
Copy
Tellingud on seatud restaureerijate ootele.
Tellingud on seatud restaureerijate ootele. Foto: Sille Annuk

Täna kell 14 tuleb esimest korda laiema avalikkuse ette lühifilm Tartu Pühade Aleksandrite koguduse koori tegemistest. Esilinastusel Sõbra tänava samanimelise kiriku kõige alumisel korrusel (Sõbra 19a) on kavas ka ettekanded. Õigeusu palvelaule, nende tausta ja viiside päritolu tutvustavad koguduse koori lauljad ja ülempreester Jüri Ilves.

Laupäevane pärastlõuna on osa sündmuste sarjast, mis juhib tähelepanu Karlovas asuva arhitektuuripärli, Tartu Pühade Aleksandrite kiriku säilitamise vajadusele. Hoone on aga avariilises seisukorras ja vajadus restaureerimistöödega alustada on suur.

Kirikus toimetab Tartu ainus eestikeelne õigeusu kogudus. Muinsuskaitseameti ja Tartu linna toel soovib kogudus ehitustöödega alustada, kuid kogu vajaliku omaosaluse katmiseks napib väikesel kogudusel jõudu.

Koguduse liikme Leelo Isidora Viita sõnul vajab hoone, mis andis tartlastele varju teises maailmasõjas pommitamise ajal, püsima jäämiseks kogukonna toetust. «Eesmärk on kiriku katus teha korda viisil, et see peab vastu vähemalt järgmised 150 aastat,» lisas Viita. «Suuremahulise taastamistöö tarbeks on alustatud annetuste kogumist.»

Annetada saab ka tänasel üritusel. Kui laupäevane pärastlõuna kell 14 on alanud ja Maria Aleksandrovna umbes pooletunnise filmi esilinastus läbi, peab ülempreester Jüri Ilves ettekande kirikulaulust kui Jumala teenimise tööriistast. Algusega umbes 15.45 tutvustavad ülempreester ja Tartu Pühade Aleksandrite koguduse lauljad õigeusu enamlevinud palvelaule, nende tausta ja viiside päritolu.

Laupäevase pärastlõuna lõpetab soovijaile ringkäik kirikus.

Maria Aleksandrovna lühifilmis on jäädvustatud ka suvist lõkke ümber istumist ja sääsepininat.
Maria Aleksandrovna lühifilmis on jäädvustatud ka suvist lõkke ümber istumist ja sääsepininat. Foto: Kaader filmist
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles