Kase 6 kortermaja kerkimist tähistati sarikapeoga

Liisa Salekešina
Copy
Täna tähistati Kase 6 kortermaja sarikapidu.
Täna tähistati Kase 6 kortermaja sarikapidu. Foto: AS Hoolekandeteenused

Tartu psüühilise erivajadusega inimestele mõeldud kortermaja aadressil Kase 6 tähistas täna sarikapeoga hoone täiskõrgusesse kerkimist.

Kortermaja on viimane omataoline ehitis, mille valmimisega lõppeb 15 aastat kestnud erihoolekandereform. Reformi käigus on kogukondadesse tagasi kolinud üle 1700 inimese.

Plaani järgi valmib Tartu erivajadusega inimeste maja juunis, elanikud saavad sisse kolida juulis.

AS-i Hoolekandeteenused juhatuse esimehe Liina Lanno sõnul oli reformi eesmärk ehitada psüühilise erivajadusega inimestele kogukondadesse hubased kodud. «Uuringud kinnitavad, et sotsiaalne taastumine on võimalik ainult kogukonnaelus aktiivselt osaledes – õppides, töötades, vaba aega veetes,» rääkis Lanno. «Erivajadus küll jääb, kuid olulised on muud rollid elus. Nüüd, kui majad on valmis, on meie järgmiste aastate eesmärk leida elanikele võimalikult palju erinevaid aktiivseid rolle, et nad näeksid ennast väärtuslike ühiskonnaliikmetena.»

Maja valmimisega lõppeb 15 aastat kestnud erihoolekandereform.
Maja valmimisega lõppeb 15 aastat kestnud erihoolekandereform. Foto: AS Hoolekandeteenused

Kortermajja tuleb neli korterit, igas korteris hakkab perena elama kuus inimest, kellel on ööpäev läbi toeks tegevusjuhendaja. Iga elanik saab privaatse magamistoa, lisaks on igas korteris avar elutuba ühistegevusteks – kokkamiseks, söömiseks, suhtlemiseks või vaba aja veetmiseks.

Oluline on selle hoone olemus – see on kodu, mitte hooldekodu või raviasutus. Tartu kortermaja tuleb välimuselt kõige sarnasem Valgas eelmisel aastal valminud majaga, kuna mõlemad asuvad miljööväärtuslikus piirkonnas.

Sel suvel suleb AS Hoolekandeteenused viimase suure erihooldekodu Võisikul. Sellega saab lõpu erihoolekandereform, mille käigus suleti 16 suurt erihooldekodu ja ehitati kodud, et erivajadusega inimesed saaks inimväärsetes tingimustes kogukonnas elada.

Projekti rahastatakse Euroopa regionaalarengu fondist, riigieelarvest ja ettevõtte omavahenditest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles