TARTU TULEMINE ⟩ Lilla Daam kimbutab nüüd meeste asemel naisi

Raimu Hanson
, ajakirjanik
Copy
Erilistel kirjandusüritustel on Lilla Daami kleidis ilmunud külastajate ette luuletaja ja muuseumi personalijuht Krista Ojasaar.
Erilistel kirjandusüritustel on Lilla Daami kleidis ilmunud külastajate ette luuletaja ja muuseumi personalijuht Krista Ojasaar. Foto: Alar Madisson

Kui folklorist Eda Kalmre läks kirjandusmuuseumisse tööle, tutvustati talle kui uustulnukale maja. Talle näidati ühe toa parketil tumedat laiku ning räägiti, et see on tekkinud kellegi püstolilasust pähe. Jutuks võeti mõne lausega ka kummitus Lilla Daam, kes muuseumis ennast ilmutavat. Seda räägiti ikka ja jälle ning nii tekkis Kalmrel aastaid hiljem huvi kummitusjuttu lähemalt uurida ning sellest pikem artikkel kirjutada. Lilla Daam aga annab endast märku ikka ja jälle.

«Tulin majja aastal 1978 ja siis see lugu siin elas. Juttu oli õnnetust armastusest ja Lillast Daamist, aga keegi algusest lõpuni mulle seda ei rääkinud, kõik tuli pikapeale välja suhtlemisel,» rääkis Kalmre. «Ma mõtlesin folkloristina, jutu-uurijana, et tahaksin ikka teada, mis on nende kummitusjuttude taga.»

Folklorist otsis üles, mida on kirja pannud keeleteadlane Paul Ariste ning usundiloolane ja folklorist Oskar Loorits. Ühtlasi asus ta intervjueerima kirjandusmuuseumi inimesi. Nagu seepeale selgus, võis kummitusloo tekkimise põhjusi olla mitu ja paljudel töötajatel oli olnud siin seletamatuid kogemusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles