Elektriteatri filmiprogramm küsib, mis teeb kodust kodu

Tartu Postimees
Copy
Beirutis aset leidev «Kash Kash» on portreelugu kohalikest meestest, kelle kirglik hobi on tuvide kasvatamine ja tuvivõistluste korraldamise kaudu Beiruti sotsiaalsetest pingetest vabastamine.
Beirutis aset leidev «Kash Kash» on portreelugu kohalikest meestest, kelle kirglik hobi on tuvide kasvatamine ja tuvivõistluste korraldamise kaudu Beiruti sotsiaalsetest pingetest vabastamine. Foto: Kuvatõmmis filmist

Tartu Elektriteatris linastub 23.–26. veebruaril kolmandat korda linna- ja arhitektuuriteemaline eriprogramm «Linnad filmides». Filmiprogrammis on nii mängu- kui ka dokumentaalfilmid, mille ühine fookus on linnaruumi mõju inimesele ning kogukondade olulisus.

«Filmidest võime näha, kuidas isegi väga keerulisel ajal võib kogukond tekitada turvalise ning hoitud tunde,» ütles eriprogrammi kokku pannud kuraator ja urbanist Kadri Lind.

Filmidest kumavad läbi ka küsimused, mis teeb kodust kodu ning kuidas otsustada, millise linnaga end siduda.

Programmi avab Brasiilias Belo Horizonte linnas aset leidev «Linn, kus ma vanaks saan», kus kaks peategelast on otsustamas, millise linnaga end tulevikus siduda ning kas jätkata elu kodu- või välismaal.

«Mängufilm elust» on nostalgiline vaade nõukogude Vilniuse linnakeskkonnale kui lapsepõlvemaastikule, mis kummitab peategelast, kes parasjagu oma isa matust korraldab. Linnakeskkonna mõjust inimese arengule räägib ka «Viha», mis jälgib Pariisi äärelinnas elavat töölisklassi poiste kampa ning nende püüdlust ühiskonnas oma koht leida ja end kehtestada. «Naabrite helid» on lugu ühest Brasiilia rannikulinna piiratud naabruskonnast, kus seni kehtinud reegleid murtakse ja selle tagajärjel hakkavad välja immitsema vanad vimmad ja hirmud.

Dokumentaalfilmide valikus on «Ehe asi» ehk uurimus arhitektuurilistest koopiatest, mille puhul on teise maailma otsa loodud kuulsate maamärkide koopiad. Tehislinnadest räägib ka «Isemoodi paradiis», mis kujutab USA suurimat pensionäride linna The Villages, kuhu kolivad eakad, et oma viimased päevad lõbutsedes veeta. Beirutis aset leidev «Kash Kash» on portreelugu kohalikest meestest, kelle kirglik hobi on tuvide kasvatamine ja  tuvivõistluste korraldamisega Beiruti sotsiaalsetest pingete vabastamine.

Filmidele eelnevad linnaarmastajatest spetsialistide sissejuhatused.

«Linnad filmides» programm toimus esimest korda Elektriteatris 2019. aasta alguses ja teist korda 2021. aastal. Programmi toetavad Eesti kultuurikapital, Europa Cinemas ja Tartu linn.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles