Mehis Viru juhtumi uurimine sai alguse tema ebasobivast käitumisest Karmen Bruusiga (8)

Copy
Juhtum sai alguse Karmen Bruusi ja Mehis Viru vahelisest suhtlusest, mis jäi silmas Läti delegatsioonile.
Juhtum sai alguse Karmen Bruusi ja Mehis Viru vahelisest suhtlusest, mis jäi silmas Läti delegatsioonile. Foto: Mihkel Maripuu

Eesti kergejõustikuliidu juhatus võttis täna vastu otsuse määrata kergejõustikutreener Mehis Virule kergejõustikus tähtajatu tegutsemiskeeld. Lõunasel pressikonverentsil avaldati, et juhtumi uurimine sai alguse eelmise aasta augustis U20 MMil Calis, kui Läti esinduse juht Dmitrijs Miļkevičs tegi avalduse, sest pidas Viru ja Karmen Bruusi omavahelist käitumist kummaliseks.

2022. aasta augustis laekus Eesti kergejõustikuliidule (EKJL) neli kirjalikku avaldust neljalt osaliselt, neis juhiti tähelepanu Mehis Viru ebaeetilisele ja tema treenitava alaealise sportlase väärkohtlemisele viitavale käitumisele, mis on treenerile sobimatu.

EKJLi pressikonverentsil osalesid Eesti kergejõustikuliidu president Erich Teigamägi ja distsiplinaarkomisjoni liige Margus Mugu ning Eesti Antidopingu ja Spordieetika SA (EADSE) juhtivuurija Remo Perli.

Teigamägi avaldas, et juhtum sai alguse Viru ja Bruusi suhete põhjal.

«See puudutab Bruusi sedavõrd, et avaldused olid tehtud tema ja treeneri vaheliste suhete pinnalt, nende avalduste tegijate arvates, aga menetlus laienes ja edaspidi käsitleti perioodi 2005–2022, peamised otsused tehti menetluse baasil,» selgitas Teigamägi.

Mugu tunnistas, et avaldusi tuli peale Läti treeneri ka teistelt.

«Selle kohta tegi kirjaliku avalduse Läti esinduse juht, oli ka teisi, Eesti treenerid tegid ka, aga tema tegi avalduse selle põhjal, et Eesti ja Läti delegatsioon elasid Calis ühes hotellis ning Läti treeneritele paistis Viru ja Bruusi omavaheline käitumine kummaline,» sõnas Mugu. «Läti treeneri avaldusest veel niipalju, et ta sõnas, et talle kui kahe tütre vanemale tundus Viru käitumine ebasobilik.»

Perli sõnul Viru endal süüd ei näinud.

«Tema seisukohad on ühesed: pole midagi valesti teinud. Tema seisukohad on kohati tülgastavad: selline tunne, et tahetakse ära teha, mingi isiklik vaen. Kirjalikud ütlused andis ta advokaadi vahendusel, kus kirjeldas Cali reisi ja põhjendas oma käitumist sportlase turvamisega,» kirjeldas Perli.

Perli kommenteeris süüdistuse olemust järgmiselt: «Asjas on palju delikaatsust, kuid laiendatud uurimise mõte oli see, kas tema kui treeneri käitumises oli läbiv muster. Uurimise käigus leidis kinnitust muster, kus treener, kasutades ära oma mõjuvõimu, ei käitunud sportlase edu silmas pidades, vaid isiklike eesmärkide rahuldamiseks, et kellegagi siis lähemaid suhteid luua.»

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles