Vanemuises algasid Artur Alliksaarest inspireeritud lavastuse proovid

BNS
Copy
Vanemuises algasid Artur Alliksaare sünnipäevaks valmiva lavastuse proovid.
Vanemuises algasid Artur Alliksaare sünnipäevaks valmiva lavastuse proovid. Foto: Virge Ratasepp

Vanemuise teatris algas Urmas Vadi autorilavastuse «Sada grammi taevasina» prooviperiood. Artur Alliksaare elust ja luulest ajendatud lavastus esietendub Sadamateatris poeedi 100. sünnipäeval 15. aprillil.

Näidenditeksti autor Urmas Vadi on ühtlasi selle lavastaja. «Artur Alliksaare luule on mind alati inspireerinud. Käisin gümnaasiumi viimases klassis, kui ilmus tema koondkogu «Päikesepillaja» ja mu tulevane abikaasa selle mulle kinkis. See raamat oli toona midagi võimsat ning täiesti pöörast ja pillavat,» meenutas ta esimest kokkupuudet Alliksaarega.

Ühelt poolt ongi tema teksti aluseks need Alliksaare luuletused ja fantaasialend, teisalt inspireeris Vadit ka poeedi elulugu. «See on sama pööraste käiguvahetustega nagu ta luulegi.»

Näitetruppi kuuluvad Piret Laurimaa, Lena Barbara Luhse, Reimo Sagor ja Veiko Porkanen. «Valisin trupi kõhutunde pealt,» tõdeb lavastaja. «Piret Laurimaaga oleme sõbrad ja teinud koos lavastuse «Rudolf Allaberdi testament» Tartu Uues Teatris. Sellest peale oleme rääkinud, et võiks veel midagi koos teatris teha. Teisi näitlejaid ma veel ei tunne, olen neid vaid saalist publikuna vaadanud. Loodan, et peagi sõbruneme ka nendega ja purjetame ühel lainel,» avaldas Vadi usku hea trupivaliku suhtes.

Lavastuse «Sada grammi taevasina» kunstnik on Pille Jänes ja valguskunstnik Priidu Adlas Eesti draamateatrist. Videokujundaja on Karl-Gustav Kello.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles