GALERII ⟩ Millised on täispikkuses toimuva maratoni rajaolud tegelikult?

Copy

Täna saabus ametlik kinnitus, et 49. Tartu maratoni põhisõidud (63 ja 31 kilomeetrit) toimuvad eeloleval pühapäeval, 19. veebruaril originaalrajal Otepäält Elvasse.

Korraldajatele on seni kõige rohkem muret valmistanud täispika raja viimane lõik Hellenurmest Elvasse. Seal on lumekiht kõige õhem.

«Tegelikult on ka selle lõpuosast üheksa kilomeetrit täitsa heas seisus. Kehvem seis on umbes ühel kilomeetril, aga ka seal on võimalik suuskadega teed leida,» lausus maratoni peakorraldaja Indrek Kelk. «Otsustasime, et pole õige ohverdada 15 kilomeetrit head suusarada mõnesaja meetri pärast. Kasutame maksimaalselt ära, mis meil on.»

Seda, et rada on hea, kinnitas täna lõuna ajal ka Palu toitlustuspunkti juures suusatrenni teinud tervisesportlane.

Erinevad olud

Tartu maratoni rajameistri Assar Küti sõnul murekohti peale Palu-Elva lõigu pole.

«Elvas on seitsmendal kilomeetril mõni kurv kehvem, aga muidu on ilmateade praegu positiivne ja lumelisa aitab tühjemad kohad ka ilusamaks teha,» rääkis Kütt.

Praegune ilmateade lubab nädalavahetuseks 10–15 cm lund. Seega ootavad lisaks kõigile teistele korraldajatele tihedad päevad ees ka rajameistrit.

«Kui lumi tuleb, siis peab tund-pool enne maratoni starti rajamasinaga välja minema ja kogu trassi läbi sõitma,» kirjeldas Kütt.

Kuigi Elva ja Otepää asuvad teineteisest vaid veidi üle 20 kilomeetri kaugusel, on lumeolud neis paikades väga erinevad. Miks see nii on, ei osanud täpselt öelda isegi 1994. aastast ametlikult rajameistrina töötanud Kütt.

«Ega mina ka täpselt tea. Vaadake Haanja poole, kui palju lund seal on. Kõrgustikel on kiht paksem. See on alati nii olnud,» ütles Kütt.

Viimase nädala jooksul valitsenud plusskraadid korraldajatele eriti muret ei valmistanud, sest seljataga on aastatepikkune kogemus.

«Mis siin ikka ärevat on. Kogemust meil ju jagub. Jah, olid plusskraadid, aga vihma ei tulnud. Praegu hoiame ja säilitame. Kui tuleb nii palju lund juurde, kui lubab, siis oleks täitsa uhke,» oli rajameister lootusrikas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles