Keskerakonna hüljanud Jallajas valimiskulusid maksma ei soostu

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskerakond nõuab oma endiselt liikmelt Harri Jallajaselt (paremal) ligi 4700 eurot valimiskampaania kulude katteks. Jallajas ja tema kaitsja Rando Antsmäe peavad nõuet alusetuks.
Keskerakond nõuab oma endiselt liikmelt Harri Jallajaselt (paremal) ligi 4700 eurot valimiskampaania kulude katteks. Jallajas ja tema kaitsja Rando Antsmäe peavad nõuet alusetuks. Foto: Sille Annuk

Täna arutas Tartu maakohus Keskerakonna hagi Tartu linnavolikogu liikme Harri Jallajase vastu, millega partei taotleb 74 000-kroonise ehk enam kui 4700-eurose võlgnevuse rahuldamist.

Võlg tekkis erakonna nägemusel sellest, et 2009. aasta sügisel Keskerakonna nimekirjas kandideerides Tartu linnavolikokku pääsenud Jallajas allkirjastas parteiga lepingu, mille järgi pidi ta erakonnast lahkudes lahkuma ka linnavolikogust. Sarnaseid lepinguid on erakonna Tartu piirkond sõlminud või püüdnud sõlmida ka teiste Keskerakonna nimekirjas volikokku pääsenutega.

Seda Jallajas mullu maikuus Reformierakonda astudes aga ei teinud ning seejärel rakendas Keskerakond sõlmitud lepingu 5. punkti, mille järgi pidi erakonna hüljanud mees maksma eelnimetatud summa.

Jallajas ise väitis kohtusaalis, et leping on sõlmitud pettusega, sest talle linnavolikogu istungi ajal allkirjastamiseks dokumendi esitanud erakonnakaaslane rääkis liikmemaksust, mitte aga võetavast kohustusest. Jallajas lisas, et ei jõudnud lugeda dokumenti, millele ta alla kirjutas.

Sama kinnitas ka tunnistajana kohtusaali kutsutud toonane Keskerakonna Tartu piirkonna juhatuse liige Erlend Kraus, kes viis paberid Jallajasele allkirjastamiseks. Ka tema sõnul oli juttu üksnes liikmemaksust, mille tasumisega polnud Jallajasel kunagi probleeme. Siiski möönis ta, et Jallajas tutvus minuti-kahe jooksul põgusalt allkirjastatava lepinguga ning märkas selles ka rahanõude võimalust.

Veel väitis Jallajas, et valimiskampaania kulude katmiseks nõutava summa suurus on võetud laest. Liiatigi viibis ta valimiste ajal välismaal ega kulutanud volikokku pääsemiseks enda ega partei raha.

Erakonda kohtus esindanud Kalle-Kaspar Sepperi arvates võttis Jallajas endale aga kohustuse teadlikult ja vabal tahtel. Sellest kohustusest vabanemiseks tulnuks hageja hinnangul esitada Jallajasel omapoolne hagi, mida viimane ei ole teinud.

Istungi lõpus jäi erakond oma hagi juurde. Jallajase kaitsja Rando Antsmäe aga leidis, et kostjal puudub kohustus maksta, sest lisaks muule on leping sõlmitud erakonna Tartu piirkonnaga. Õigusvõimeline subjekt antud lepingu puhul on aga erakond, mitte kohalik büroo, seetõttu puudub lepingul teine osapool.

Kohus langetab esitatud hagi osas otsuse 30 päeva jooksul ehk 10. aprillil kell 15.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles