Alari Ilves: Jõelaevadele sadamakoht just Madruse rannale

, tartlane
Copy
Alari Ilves
Alari Ilves Foto: Sille Annuk

Lugesin lodjaseltsi tegemistest. Mõned sõnad taustast, sellest, millisena mina lodjakoda ja selle tegemisi olen näinud. Läbi pikkade aastate, minu teada juba 16 aasta jooksul, on Jõmmu nii tartlastele kui ka väga paljudele Tartust kaugemal elavatele inimestele elevust ja veesõidunaudingut pakkunud. Ja mitte üksnes, lodjakojas käivad noored käsitööoskusi omandamas, saavad teavet lodjaehituse kohta. Lodjasõitudel õpivad nii nooremad kui vanemad Emajõge, Võrtsjärve ja Peipsit tundma, loodust märkama.

Arvan, et see on väga suur vaimuvara, mida Eesti inimesed on tänu lodjakojale saanud. Või siis teisipidi arutledes, et kui lotja ja koda ei oleks üldse tekkinud, millest suurest me ilma oleksime jäänud. Praegu on meil võimalus järele mõelda. Esindatud on Eestimaad ka väljaspool meie maa piire, viikingilaev Turm on vett mööda edasi toimetanud meie laulurahvale nii olulist sümbolit – laulupeotõrvikut.

Praegu on lodjanaistel ja -meestel ehitamisel uus suur kahemastiline lodi. Töökad ja entusiastlikud inimesed, pool plangutusest, nagu näha ja kuulda on olnud, on juba valmis. Raad on mitmel korral aru pidanud, kuidas Emajõe võimalusi paremini ära kasutada, laevaliiklust elavdada, elu vee peale tuua, eks selle nimel on linn tulemuslikult tööd teinudki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles