Jaanus Kriisk: Tervisesport pole tippsport!

Jaanus Kriisk
, ettevõtja ja kergejõustikutreener, Isamaa
Copy
Jaanus Kriisk, ettevõtja ja 35-aastase kogemusega kergejõustikutreener.
Jaanus Kriisk, ettevõtja ja 35-aastase kogemusega kergejõustikutreener. Foto: Sille Annuk

Inimese kehalised võimed ja vaimsed võimed ei arene elu lõpuni ühtmoodi. Kui tarkust saab ammutada kõrge vanuseni, siis kehalisi võimeid elu lõpuni kasvavalt juurde ei tule. Siit tekibki tugev vastuolu meie peas toimuvas ja kehast tagasi kiirgavas. Spordimehe hing tahaks veel ja paremini, aga keha ei tule tahtmisega kaasa, tagajärjeks on sageli mitut liiki vigastused, ka surmaga lõppev sportlik pingutus ei ole harv nähtus.

Mida siis tuleks jälgida, kui sporti teha tahaks ja sooviks hoida keha töökorras kõrge vanuseni välja? Lühidalt öeldes: tarka tööd tuleb teha ning oma keha hästi tunda ja teda kuulata. Ja lasta spordiarstil end kord aastas üle vaadata, koos koormustestiga. Igal inimesel tuleb teada olulisi pidepunkte, et otsuseid teha.

Harmooniline kogu keha areng tuleb lihaskonnale koormust andes ja ka südame- ja veresoonkonda positiivselt mõjutades. Alustama peaks sellise võime nagu vastupidavuse arendamisest, just aeroobse vastupidavuse, mille käigus lihased saavad energiat hingatavast hapnikust. Uuringud on näidanud, et hea aeroobne vastupidavus parandab ka teiste kehaliste võimete taset. Lisaks aeroobsele võimele stimuleerib lihasmassi juurdekasvu ning ka parandab tippvõimsust aeglastes ja kiiretes lihaskiududes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles