Eestlased pürivad tuulikutootjate tippu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
My!Windi müügijuht Jana Morozov on ootusärev, sest firma alustab Saksamaal messil tuuleturbiinide müüki eratarbijatele.
My!Windi müügijuht Jana Morozov on ootusärev, sest firma alustab Saksamaal messil tuuleturbiinide müüki eratarbijatele. Foto: Margus Ansu

Hiljuti jõudis tuuleturbiine tootva firma My!Wind meeskond tagasi Ghanast, sel nädalal on firma Saksamaal Euroopa suurimal tuulikute messil, et pürgida järk-järgult tuntud tuuleturbiinide tootjaks Euroopas.



«Me kavatseme muuta tuuleenergia huvipakkuvaks kõigile eratarbijatele, ka neile, kes praegu pole veel kaalunudki tuuleturbiini püstitamist,» ütles My!Windi asutaja Lars Mach.

Ettevõtte peamiseks tooteks on väikesed viiekilovatised tuulegeneraatorid, mis katavad ära nelja-viieliikmelise majapidamise energiavajaduse.

Müügijuht Jana Morozov nentis, et kuna tuuleenergia pole stabiilne, siis üksnes tuulikule lootma jääda ei saa, kuid ometi aitab see märgatavalt vähendada võrgust ostetava energia hulka. «Olenevalt majapidamise energiatarbimisest tasub generaator end ära kaheksa kuni kümne aastaga ning ülejäänud kümme aastat on tarbija juba kasumis,» lisas ta.

Langetab hindu

My!Wind toodab tuuleturbiine Durhami ülikoolist ostetud tehnoloogia alusel. Tehnoloogia peamine uuenduslikkus seisneb selle lihtsuses – energia tekib mehaanilisel liikumisel magneti ja metalli vahel. Erilised on ka tuuliku rootorilabad, mis muudavad kaldenurka vastavalt tuule tugevusele.

Ühe tuuliku hind jääb 6000 euro kanti. Lääne-Euroopas toodetud niisugune tuulik maksab umbes 20 000 eurot ning Hiina toodang 4000 eurot, kuid Hiina kvaliteeti ei kipu Lääne-Euroopa tarbijad usaldama.

«Meie jäämegi kuskile vahepeale, pakkudes soodsat hinda, kuid ka lääne-eurooplasele usaldusväärset kvaliteeti. Hindade langetamist näeme mõneti enda missiooninagi, sest praegu on tuulegeneraatorid kohati väga ülehinnatud,» lisas Jana Morozov.

Avalöök messil

Ligi poolteist aastat tegutsenud firma põhipingutused on kulunud seni olemasoleva viie tuuleturbiini katsetamiseks, kuid ostuhuvilisi on juba kümneid. Ametlikult alustab firma tellimuste vastuvõttu tuleval nädalal Saksamaal Husumis Euroopa suurimal väiketuulikute messil.

Esimesel aastal kavatseb firma valmistada umbes 80 tuulikut aastas, kuid tootmismahtu näevad nad kiirelt kasvamas. «Väiketuulikute turg areneb Euroopas kiiresti ja näeme end tulevikus müümas tuhandeid tuulikuid aastas,» märkis Lars Mach ja kinnitas, et ka mahtude kasvades kavatsevad nad jätta tootmise Eestisse.

Teiste hulgas on ettevõttesse investeerinud ka Eesti Arengufond. «Me näeme sel firmal suurt ja ilusat tulevikku. Eestis on tuuleenergia kasutamine veel vähearenenud, aga mujal Euroopas on see suur äri,» rääkis Eesti Arengufondi investeeringute ekspert Indrek Kelder.

Samas rõhutas Kelder, et tegemist on nišiäriga. «Siit ei tule uut Facebooki. Firma käive võib küll tulevikus küündida kümnetesse miljonitesse eurodesse, aga maailma mõistes on see ikkagi väike äri,» lisas ta.
Firma energiamajanduse haridusega sakslasest asutaja Lars Mach on tuuleenergia valdkonnas töötanud aastaid. Eelmise kümnendi alguses sattus ta Eestisse Balti riikide tuuleatlase koostamise pärast ning leidis, et Eesti võiks olla hea paik ettevõtluseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles