Üllatuse osaliseks said näitleja, arst ja veel üle kahekümne inimese

Eili Arula
, ajakirjanik
Copy
Vanemuise näitleja Küllike Saldre kohtus eile lahkesti Tartu Postimehega teadmises, et lööb kaasa vabariigi aastapäevaks valmivas videoküsitluses. Et juttu tehti hoopis riikliku teenetemärgi saamisest, tuli talle suure, kuid ilusa üllatusena.
Vanemuise näitleja Küllike Saldre kohtus eile lahkesti Tartu Postimehega teadmises, et lööb kaasa vabariigi aastapäevaks valmivas videoküsitluses. Et juttu tehti hoopis riikliku teenetemärgi saamisest, tuli talle suure, kuid ilusa üllatusena. Foto: Kristjan Teedema

President Alar Karis annab tänavu Eesti Vabariigi sünnipäeva eel riigi teenetemärgid tänuks 167 inimesele, kelle pühendumus oma tööle ja kogukonnale on muutnud Eesti elu paremaks. Tartu- ja Jõgevamaale tuli sel üle 20 teenetemärgi. Tunnustuse said mitmed ettevõtjad, kultuurivaldkonna tegijad ning meditsiiniga seotud inimesed.

Valgetähe V klassi teenetemärgi saajate seas on ka filmi- ja näitekunstiedendaja, Vanemuise näitleja Külliki Saldre. Teade aurahast tuli näitlejannale täieliku üllatusena. «See on suur au. Võtab tummaks. Ma ei oskagi mitte midagi öelda. Aitäh, aitäh, aitäh! Väga liigutav,» sõnas Saldre.

Ta kohtus eile lahkesti Tartu Postimehega teadmises, et lööb kaasa vabariigi aastapäevaks valmivas videoküsitluses. Huumorivõtmes sooviski Saldre, sotsiaalse sidususe ministeeriumi kantsler teleseriaalis «Riigimehed», Eestile sünnipäevaks suuremat sotsiaalset sidusust.

Eriline aasta

«Aga kui tõsiselt rääkida, soovin oma kodumaale tarkust, tarkust ja veel kord tarkust. Head haridust ja eelkõige haritust. Suuremat hoolivust ja empaatiat meie kõigi ühise parema tuleviku pärast,» lausus näitlejanna.

Saldre liitus Vanemuise draamatrupiga 1998. aastal, mis tähendab, et tänavu täitub tal siinses teatrielus 25 aastat. Selle aja jooksul on ta teinud enam kui 40 rolli, olnud pidevalt Vanemuise hõivatumate näitlejate ridades ja tõestanud end nii psühholoogilises draamas kui ka komöödias.

Üllatuse järel tõttas Saldre täitma oma kõige suuremat kohustust – vanaemaks olemist.

Jaanuaris pälvis Saldre Tartu teenetemärgi Tartu Täht ning mullu Eesti teatriliidu parima naispeaosa aastapreemia Niskamäe vanaperenaise rolli eest Hella Wuolijoki perekonnasaagas «Niskamäe naised».

Samuti tähistas ta 70 aasta juubelit. Eriline aasta. Suur elutöö on seljataga, aga teha tahaks muidugi veel. «Oma tööd, heal tasemel, mulle antud võimete kohaselt. Olla parem vanaema. Ja lihtsalt inimene,» nentis Saldre. Üllatuse järel tõttaski Saldre täitma oma kõige suuremat kohustust – vanaemaks olemist.

Tibusammudega

Teenetemärgi saajate seas oli ka hematoloog Ain Kaare. Uudist kuuldes jäi Tartu ülikooli kliinikumi hematoloogia ja luuüdi transplantatsiooni osakonna juhataja Ain Kaare esiti vaikseks ja sõnas mõne hetke pärast: «Mul on väga raske öelda, kuidas ma ennast tunnen, aga mis siin tunda, loomulikult on hea meel!» Ta lisas, et iga tunnustus on tähtis ja oluline.

Doktor Ain Kaare hindab enda karjääri jooksul enim vereloome tüvirakkude siirdamist.
Doktor Ain Kaare hindab enda karjääri jooksul enim vereloome tüvirakkude siirdamist. Foto: Sille Annuk

Kui rääkida viimase aja töövõitudest ja saavutustest, siis sõnas Ain Kaare, et meditsiinis käib areng tibusammudega. «Aga kui sätime arengu perspektiivi ja võrdleme näiteks 2000. aastat 2023. aastaga, on areng meeletu,» ütles ta.

Enda töödest tõstis Kaare esile vereloome tüvirakkude siirdamist. «See on minule südamelähedane ja paneb mul vere käima,» lausus ta.

Küsimusele, kellele ta teenetemärgi saamisest esimesena teatab, vastas Kaare, et võibolla ta kohe esimese hooga ise ei hakkagi kellelegi teatama. «Las olla mu kodustel ka üllatusmoment ja las loevad ise meedia vahendusel,» sõnas ta muigega.

Ettevõtja Ivar Dembovski kuulis teenetemärgist juhatuse koosolekul

Raitwoodi juhatuse esimees Ivar Dembovski usub, et rohepöörde ressurss on Eesti puit ja ajud.
Raitwoodi juhatuse esimees Ivar Dembovski usub, et rohepöörde ressurss on Eesti puit ja ajud. Foto: Sille Annuk

Tartumaa ettevõtja, 30 aastat Eestis puidutööstust arendanud Raitwoodi juhatuse esimees Ivar Dembovski sai talle annetatud Valgetähe IV klassi teenetemärgist teada koosolekul, kui tema telefon ühtäkki kõnedest punaseks läks.

«Olin ettevõtte juhatuse koosolekul ja telefon hakkas sageli helisema – püüdsin ignoreerida, võõrastele numbritele püüdsin vastata, et olen hõivatud,» kõneles Ivar Dembovski. Ta lisas, et koosoleku ajal tuli üks kolleeg õnnitlema ja tegi uudise teatavaks.Ettevõtja esmane reaktsioon teenetemärgi kohta oli hämmastus, et miks just tema ja mille eest. «Seejärel tuli heameel ja tänulikkus,» kirjeldas Dembovski ning märkis, et tunnustust väärib kogu ettevõtte meeskond.Ettevõte ja sektor laiemalt tegeleb Dembovski sõnul looduse poolt puidusse seotud süsiniku ettevalmistamisega pikaajaliseks talletamiseks, et asendada sellega suurema keskkonnajalajäljega ehitusmaterjale. «Keskkonnajalajälje vähendamine on olnud meile südameasi juba siis, kui see laiemat avalikkust väga ei köitnud,» rääkis ta. Viimasel aastal on läinud suur hulk energiat sellele, et selgitada avalikkusele laiemalt puidu ja metsa rolli rohepöörde võimalusena, tõdes Dembovski.

«Uskuge oma inimestesse, investeerige paindlikkusse ja digiteerimisse – Eesti rohepöörde ressurss on ajud ja puit!» kutsus Valgetähe IV klassi teenetemärgi laureaat Eesti ettevõtjaid üles. VEIKI OJAPERV

Teenetemärkide saajaid Tartu- ja Jõgevamaal
 

VALGETÄHE IV KLASS

Ivar Dembovski — ettevõtja

Mart Erik — metsandusettevõtja

Tiiu Kull — botaanik, loodusturismi edendaja, Eesti maaülikooli emeriitprofessor

Meelis Pärtel — botaanik, Tartu ülikooli professor

Andra Pärsimägi — ringkonnakohtunik

Kretel Tamm — prokurör

Tiina Tegelmann — kultuurielu edendaja Jõgevamaal

VALGETÄHE V KLASS

Hanna Kanep – kõrghariduse korraldaja

Ana Kontor — erivajadustega laste hariduse edendaja

Hendrik Lindepuu — tõlkija, poola kirjanduse tutvustaja

Janika Oras — rahvaluule- ja muusikateadlane

Kaido Reivelt — füüsika populariseerija

Külliki Saldre — näitleja

Toomas Lunge — muusik

Liisa Ojaveer — riigiametnik

Nikolai Laanetu — zooloog, teaduse populariseerija

Mart Siliksaar — sulgpallitreener

Karl Treffner – hariduselu toetaja

EESTI PUNASE RISTI III KLASS

Ain Kaare — hematoloog

Natan-Toomas Aro — laste südamekirurg

Anne Kallaste — nakkushaiguste arst

Pilleriin Soodla — nakkushaiguste arst

EESTI PUNASE RISTI IV KLASS

Mart Vare — päästeametnik

Andras Laugamets — erakorralise meditsiini edendaja

Anu Susi — lastepsühhiaater

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles