«Kirsiaed» õpetab hüvasti jätma

Kerli Jõgi
, teatrikriitik
Copy
Mõisaproua Ljubov Andrejevna Ranevskaja (Piret Laurimaa) kaotab kinnisvara, kaupmees Jermolai Aleksejevitš Lopahhin (Andres Mähar) aga väärikuse.
Mõisaproua Ljubov Andrejevna Ranevskaja (Piret Laurimaa) kaotab kinnisvara, kaupmees Jermolai Aleksejevitš Lopahhin (Andres Mähar) aga väärikuse. Foto: Maris Savik/Vanemuine

Vanemuise uues lavastuses «Kirsiaed» on lavastaja Priit Strandbergil õnnestunud Anton Tšehhovi näidend valada vormi, mis on ilus, õhuline ja heatahtlik. Seda tehes on ta loonud uue mõõtkava, mille järgi hinnata. «Kirsiaed» ei käsitle aktuaalseid teemasid ega analüüsi teravalt ühiskonna valupunkte, aga annab võimaluse märgata, mõista ja leppida.

Lavastuse kunstnik Liisa Soolepp on lava valge värviga üle valanud ega proovigi möödunud ajastut elustada või mõnd olemasolevat keskkonda taasluua. Lava aegruum on abstraktne ja tõlgendustele avatud ning osa sinna paigutatud esemeist samuti.

Lavakujunduse keskmes on heegeldatud laudlinikutest lühter. Selle all on Firss (Aivar Tommingas, tagaplaanil vasakult) ja Leonid Andrejevitš Gajev (Karol Kuntsel) ning Varja (Linda Porkanen, esiplaanil vasakult), Ljubov Andrejevna Ranevskaja (Piret Laurimaa) ja Boriss Borissovitš Simeonov-Pištšik (Margus Jaanovits).
Lavakujunduse keskmes on heegeldatud laudlinikutest lühter. Selle all on Firss (Aivar Tommingas, tagaplaanil vasakult) ja Leonid Andrejevitš Gajev (Karol Kuntsel) ning Varja (Linda Porkanen, esiplaanil vasakult), Ljubov Andrejevna Ranevskaja (Piret Laurimaa) ja Boriss Borissovitš Simeonov-Pištšik (Margus Jaanovits). Foto: Maris Savik / Vanemuine
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles