Rahvusarhiivis saab vaadata Poola ja Ukraina laste joonistusi sõjast

Tartu Postimees
Copy
Näitus koosneb 25 plakatist.
Näitus koosneb 25 plakatist. Foto: Rahvusarhiiv

Rahvusarhiivis (Nooruse 3) saab vaadata Poola suursaatkonna vahendusel Tartusse jõudnud Ukraina ja Poola koostöös sündinud näitust «Ema, ma ei taha sõda!». Teisipäeval kell 12 tuleb väljapanekut pidulikult avama Poola Vabariigi suursaadik Grzegorz Kozłowski ning samal ajal saavad haridusprogrammi raames näitusest ülevaate Herbert Masingu kooli paarkümmend õpilast ja õpetajad.

Rahvusarhiivi teatel on väljapanek liigutav tunnistus sõjast. Poola laste joonistused 1946. aastast väljendavad nende läbielatut teises maailmasõjas ja Saksa okupatsiooni ajal 1939–1945, Ukraina laste joonistused kajastavad mullu veebruaris alanud sõda.

Poola laste ajaloolised joonistused pärinevad Poola rahvusarhiivist, ukrainlaste joonistused on kogutud eelmisel aastal portaali «Ema, ma näen sõda» vahendusel.

Näituse koostajate Dorota Sadowska (Varssavi ülikool) ja Olha Kuliniši (Kiievi Tarass Ševtšenko nimeline rahvusülikool) eesmärk on esile tuua, et sõda on lapse silme läbi alati ühesugune.

«Sõda on hoomamatu kurjus, sõltumata ajast ja kohast, sõja ohver on alati laps,» on kirjas väljapaneku tutvustuses. «Sarnasus ajalooliste ja tänapäevaste joonistuste vahel on silmatorkav. Lapsed joonistavad tanke, pomme viskavaid lennukeid, põlenguid ja plahvatusi. Nad kujutavad vigastatuid ja surnuid, rusudes hooneid ja haudu, iseennast ja oma peresid, evakueerumist ja põgenemist. Ent alati on joonistustes ka lootust ja laste tulevikku vaatavaid unistusi.»

Väljapanek «Ema, ma ei taha sõda!» koosneb 25 plakatist, kus lisaks joonistustele on tekstid poola, ukraina ja inglise keeles. Vaadata saab 23. veebruarini tööpäeviti kell 9–19 Nooruse 3 fuajees. Väljapanekut saadab haridusprogramm.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles