Tartu kunstimuuseum näitab Helsingis Eesti sürrealismi tähtteoseid

Tartu Postimees
Copy
Fragment Ilmar Malini «Autoportreest» (1979), mis kuulub Tartu kunstimuuseumi kogusse.
Fragment Ilmar Malini «Autoportreest» (1979), mis kuulub Tartu kunstimuuseumi kogusse. Foto: Tkm

Tartu kunstimuuseum avab neljapäeval Helsingi suursaatkonnas näituse «Sürrealism 100 x Tartmus», mis koosneb valikust Tartmuse kollektsiooni kuuluvatest sürrealistlike sugemetega teostest. Näitus on avatud 30. maini 2023.

Tegemist on Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 programmi eeltutvustusega. Näitusel on Jüri Arraku, Silvia Jõgeveri, Karin Lutsu, Ilmar Malini, Jüri Palmi, Kersti Rattuse, Ülo Soosteri ja Lüüdia Vallimäe-Margi teosed.

Kuraator Joanna Hoffmani sõnul on sürrealistlikus kunstis olulisel kohal ebareaalsus, unenäod, hallutsinatsioonid, patoloogilised seisundid ja alateadvuse saladused. Selles vaimus loodud reaalsust painutavad teosed mõjuvad kummastavalt ja intrigeerivalt, pakuvad lahtimõtestamise naudingut ning avardavad fantaasiahorisonti.

«Eestis, kuhu läänelikud kunstivoolud jõudsid viivitusega, ei tekkinudki programmilist sürrealistide koolkonda. Paljud kunstnikud, näiteks Eduard Wiiralt, Karin Luts ja Ülo Sooster, viljelesid küll aeg-ajalt sürrealistlike sugemetega kunsti, kuid ei pühendunud ainiti sellele,» selgitas Hoffmann kohaliku kunstiloo tausta. «Eesti kõige järjepidevamalt sürrealistlikuks autoriks võib pidada Ilmar Malinit, kes oli ka Tartus asutatud sürrealistliku rühmituse Para '89, üks algajatest 1980ndate lõpus,» lisas kuraator.

Näituseprojekti «Sürrealism 100» raames korraldab Tartu kunstimuuseum tuleval aastal neli sürrealismiteemalist näitust: rahvusvaheline näitus koostöös Praha rahvusgaleriiga Eesti Rahva Muuseumis, 1980ndate karikatuur ja animatsioonikunst Eestis, nüüdiskunstniku Kris Lemsalu isikunäitus ja Ilmar Malini retrospektiiv Tartu kunstimuuseumis.

Näituse külastamine eelneval kokkuleppel, e-post: embassy.helsinki@mfa.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles