Tekstiilikunstnik Signe Kivi tõi oma disainitud kangaid tartlastele näha

Raimu Hanson
, ajakirjanik
Copy
Signe Kivi näitab, et tema disainitud kangaste näitus Abakhani vaateakendel on avatud.
Signe Kivi näitab, et tema disainitud kangaste näitus Abakhani vaateakendel on avatud. Foto: Sille Annuk

Riia mäkke rühkija märkab Abakhani kangapoe akendel midagi uut. Seekord ei ole vitriinidele pandud välja uued kangad, vaid hoopiski midagi vana, kuid see-eest ainulaadset. Selliseid teisi maailmas ei leidu, sest need on tekstiilikunstnik Signe Kivi disainitud tekstiilid aastatest 1983–2002. Miks just nüüd?

«Abakhani vaateakendel on mu päris esimesed käsitrükitehnikas kangad koos uuendatud versioonidega, teostatud Lipuvabrikus. Vanim kangas on aastast 1983,» selgitas tekstiilikunstnik.

Signe Kivi aastal 1989 näitusel Tallinna kunstihoones, kus temast paremat kätt seinal on näha trükivärvidega maalitud kangas, mis on ka praeguses väljapanekus.
Signe Kivi aastal 1989 näitusel Tallinna kunstihoones, kus temast paremat kätt seinal on näha trükivärvidega maalitud kangas, mis on ka praeguses väljapanekus. Foto: Erakogu

40 aasta möödumine sellest tähtpäevast ei ole ainuke põhjus. «Veebruaris on ka minu sünnipäev, sel aastal omamoodi juubel (24. veebruaril, 66 – RH), ning ma olen ammu otsinud võimalust Tartus oma loomingut näidata. Ja selleks, et tulevikus päris uusi disainkangaid – sest ma olen kangahull – näidata, tuleb tehtu üle vaadata, eks!» lisas Signe Kivi.

Vahest seisab nüüdse näituse taga ka riigikogu valimiste peatne saabumine, kus Signe Kivi osaleb reformierakondlasena? «Jah! Mõned kandidaadid laulavad ja ma ei tea, mida kõike veel teevad, mina olen tekstiilikunstnik,» ütles ta.

Abakhani kõik vitriinid täitnud disainkangad on umbes pooled sellest, mis tekstiilikunstnikul on oma loomingust panipaikades alles hoitud.

Muu hulgas saab vaadata Narvas Kreenholmis valmistatud sitsikangaid, millel ta on eesti rahvarõivaste motiive peale trükkinud. Ühes vitriinis on pärsialikud vaibad – kui ta oli kultuuriministri ametit lõpetamas, küsis ta ministeeriumi kulunud trepivaibad endale, kui need uute vastu välja vahetati. Ta on neile lisanud mõned sätendavad kaunistused.

Näitust saab Abakhani vitriinidel vaadata iga mööduja.
Näitust saab Abakhani vitriinidel vaadata iga mööduja. Foto: Sille Annuk

Mõttele oma tekstiilinäitus teha andis hoogu aasta tagasi Kivi juhendatud Pallase tudengite käsitrükitehnikas kaunistatud kangaste väljapanek. See oli Aparaaditehase vaateakendel.

«Abakhaniga seob mind see, et kui see ettevõte 31 aastat tagasi oma esimese poe Eestis just Tartus Riia tänaval avas, olin kohe kohal, sest minu vintage-moedisaini kauplus Hilpharakas Tallinnas vajas uute moekollektsioonide õmblemiseks kangaid, mida aga sel ajal mitte kuskilt saada polnud,» meenutas Kivi. «Tartus käisin ma päris tihti, sest kõik minu kavandatu osteti kiiresti ja poe pidamiseks tuli uusi rõivaid juurde õmmelda.»

Abakhani virtiinide väljapanekust, mida aitas kujundada Madis Liplap, loodab Signe Kivi saada tõuke teha näitus võibolla juba aasta pärast täiesti uutest disainkangastest võibolla samas kohas.

Näitust kujundas Madis Liplap.
Näitust kujundas Madis Liplap. Foto: Sille Annuk
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles