Eesti Rahva Muuseumis esitletakse raamatut talutoolidest

Tartu Postimees
Copy
Raamat on kataloogiks näitusele talutoolidest, mis avatakse 24. veebruaril.
Raamat on kataloogiks näitusele talutoolidest, mis avatakse 24. veebruaril. Foto: Arp Karm

Eesti Rahva Muuseumi (ERM) raamatukogus esitletakse 1. veebruaril kell 17 raamatut «Eesti talutoolid». Raamatu autorid on ERMi kuraator Liisi Jääts ning konservaatorid Mariliis Vaks ja Indrek Tirrul, kellega esitlusel vestleb Kristjan Raba.

Raamatus, kus tekstid on nii eesti kui inglise keeles, vaadeldakse Eesti talutoole Eesti Rahva Muuseumi kogudest. «See on esimene kord, kus talutoolide pärandit on analüüsitud võrdluses stiilmööbliga ja näidatud, milliste tunnuste järgi saab öelda, et see tool on mõjutusi saanud näiteks rokokoost või biidermeierist,» ütles raamatu üks autor Liisi Jääts. «Samuti oleme välja toonud piirkondlikud eripärad, mis huvitaval kombel on selgemad saartel – peaaegu igal saarel on toole tehtud veidi omamoodi.»

Talutoolid on toolid, mis on talus või kohaliku meistri poolt valmistatud ning mida on talu ruumides kasutatud. Selliseid toole on ERMi kogudes umbes 370 ning esindatud on toolid 18. sajandi lõpust kuni 1940. aastateni. Tool oli Eesti rehemajas 18.–19. sajandi vahetusel üks esimesi tänapäevases mõistes mööbli ehk liigutatava mööbli esindajaid.

Talutool peegeldab muutusi inimeste argielus, viise, kuidas linnas, kirikus ja mõisas nähtud mööblit oma võimaluste ja vajaduste kohaselt ümber töötati. Muidugi peegeldab talutool muutusi Eesti puutöö arengus.

Raamat on kataloogiks näitusele «Nelja jalaga maa peal. Eesti talutool». Näitus ootab külastajaid 24. veebruarist ning jääb avatuks detsembri alguseni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles